Itthon hvg.hu 2020. november. 23. 11:18

Több tízezer forint különbség is lehet a koronavírusos betegeket ellátó ápolók pluszpénze között

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara tud olyan szakdolgozóról, aki csak több hónappal később kapta meg a koronavírus-fertőzés miatt járó táppénzt.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Az egészségügyi dolgozók közül többen 40–100 kilométerrel távolabb dolgoznak eredeti munkahelyüktől az átvezénylések miatt, vannak, akiknek napi 4–5 órát is utazniuk kell

mondta el a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke a Népszavának.

Balogh Zoltán hozzátette, hogy az ápolók helyzetét még az is nehezíti, hogy továbbra sem tudni, hogy mikor fizetik ki számukra azt a juttatást, ami azért jár, ha valaki egy másik intézményben lát el beteget. Az elnök szerint sok intézményben csak az alapbért kapták meg az ápolók, a változó illetményt nem, pedig ez akár 30–100 ezer forintot is jelenthet egy dolgozónak.

Szintén elszámolási problémák léptek fel a koronavírus-fertőzés miatt járó táppénz esetében is. A kamara tud olyan szakdolgozóról, aki 3–4 hónappal később kapta meg a különbözetet: májusban volt beteg, novemberben jutott hozzá az akkor elmaradt táppénzösszeghez. A Magyar Orvosi Kamara arról számolt be, hogy vannak olyan megfertőződött orvosok, akik csak a táppénz 60 százalékát kapták meg.

Balogh Zoltán elmondta, hogy azt szorgalmazzák, hogy legyen egy egységes, országos szinten szabályozott pótlékrendszer a Covid-ellátás különböző szintjein dolgozó kollégáknak.

A kamarához érkező visszajelzések alapján bruttó 60 ezer forint eltérés is lehet a frontvonalban dolgozó ápolók pluszdíjazásai között.

Az ápolóvándorlás is megnehezíti a kórházak működését, többen már 20-30 ezer forintért is intézményt váltanak.

Balogh Zoltán az új egészségügyi törvénnyel kapcsolatban azt mondta, hogy szerinte a jogszabálynak valamennyi pontja különösen hátrányos és méltánytalan a szakdolgozókra nézve, a kamarának például tömegek jelezték, hogy nem akarják aláírni az új egészségügyi törvény miatt módosítandó szerződésüket. Balogh szerint az már önmagában hiba, hogy egy olyan időszakban, amikor a betegellátásra, a túlélésre kellene koncentrálni, a jogállással kapcsolatos vitákkal foglalkozik a kormány.

A törvényt egyébként többek között a Magyar Orvosok Szakszervezete és a Magyar Orvosi Kamara is kritizálta korábban.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 Nagy Gábor 2021. február. 28. 16:00

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

A nevetségességből hosszú és nehéz út vezetett a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szervezetének ahhoz, hogy őket, és az általuk filmes és tévés produkcióknak kiosztott Golden Globe-díjat is komolyan vegyék. Ezért nem hiányzott nekik, hogy a mai online gálára időzítve a pénzügyeiket firtatta egy tényfeltáró riport. Arra is emlékeztettek, hogy még a 87 tag névsora sem ismert, azt viszont tudni, hogy egyedüli magyarként köztük van Návai Anikó.