Itthon hvg.hu 2020. november. 20. 13:58

Ezer mozgó mintavételi egységet állítanak ki egyetemistákból, elsőévesek is tesztelnek

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján ismertették, hogyan vezénylik majd a teszteket végző diákokat, de szóba került a karácsony is.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

"A szociális dolgozók és pedagógusok rendszeres tesztelésével képet kaphatunk róla, milyen ezeken a területeken a fertőzöttek száma és aránya" - mondta György István területi közigazgatásért felelős államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján.

16691 helyszínen tesztelnek majd antigén tesztekkel összesen 370 ezer embert. A szűrés nem kötelező, de György arra kért minden érintettet, hogy akkor is jelenjen meg a tesztelés helyszínén, ha nem akar vizsgálatot, mert ebben az esetben ő is bekerül a statisztikákba. A teszt elutasítását nem kell megindokolni.

A tesztelés ma indult a szociális intézményekben, ahol saját erőforrásból el tudják végezni a vizsgálatokat.

Jövő héttől a fővárosi és megyei védelmi bizottságok szervezik a bölcsődék és óvodák tesztelését mintavevő egységek létrehozásával. Országszerte ezer mintavevő csapat lesz, a hét öt napján keresik fel az érintetteket.

A tesztelést az orvosi egyetemek hallgatói végzik, köztük fogorvostan illetve első-másodéves egészségügyi hallgatók. Ahogy a hvg.hu is megírta, az eddig főleg önkéntes alapon működő egyetemista segítséget váltotta fel a vezénylés. Az egyetemisták a napi 5000 (hétvégén 7500) adómentes napidíj mellett krediteket kapnak, és ahogy György István fogalmazott, a tanulmányaik nem szenvedhetnek emiatt kárt. Az érintetteket csütörtökön értesítették Neptunon keresztül.

A tervek szerint ez az ezer egység egy nap alatt 3000 helyszínre jut el.

Ezek után Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, a pénteki számok már valamivel kedvezőbbnek tűnnek az eddigieknél, de következtetést még nem lehet belőlük levonni a kijárási tilalomra nézve.

Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli rádióinterjúban felidézte, megkérdezte Müller Cecíliát, hogy a számok reménykedésre adnak-e okot, mire Müller közölte, hogy nem.

Orbán Viktor: Nincs rá bizonyíték, hogy megkezdődött volna a fertőzés lassulása

Péntek reggel ismét interjút adott a Kossuth rádiónak a miniszterelnök. A napi új koronavírusszámokat is bemondta: 4440 új fertőzött van, 96 ember halt meg. Az uniós költségvetés miatt kialakult vitára egy érve volt: Soros György. Kiderült az is, hogy Magyarország a múlt héten felvett 2 és félmilliárd eurónyi hitelt.

A tisztifőorvos kiemelte, hogy az elhízás komoly rizikófaktor, ezért hétvégére is javasolta a szabadtéri és egyéni sportolást.

Müller már a karácsonyra is adott tanácsokat: a zsúfoltság elkerülése érdekében arra kért mindenkit, hogy már most kezdjen el ajándékokat vásárolni.

Az újságírói kérdésekre válaszolva Müller Cecília elmondta, ha a szűréskor egy szociális dolgozó tesztje pozitív, haza kell térnie, és értesíteni a háziorvosát, aki tájékoztatja a teendőkről, de értesül róla a Népegészségügyi hatóság is.

Az átmeneti óvodabezárásoknál továbbra is eseti döntések születnek. Az oktatási államtitkárság minden este értékeli a számokat, és ezek ismeretében dönt arról, hogy csak csoportok, vagy egész intézmények működését függeszti fel.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról