Itthon hvg.hu 2020. november. 06. 07:37

Orbán: November 21-én 2240 intenzív ágy kell, decemberben 4480, ez a teljesítőképesség határa

A nem sürgős műtétek elhalasztásáról órákon belül dönthetnek – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Az általa ismertetett előrejelzés alapján három hét alatt megduplázódik az intenzív osztályon kezeltek száma, kórházban a jelenlegi 5 ezer helyett 30-32 ezer koronavírusos ember lehet december közepén.

Az operatív törzs üléséről érkezett Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióba, ahol a szokásos reggeli interjúban azt mondta, elemzésük szerint november 21-én 2240 koronavírusos beteget kezelhetnek intenzív osztályon, december 10-én ez a szám 4480-ra emelkedhet, ami azt jelenti, hogy akkor 30-32 ezer koronavírusos beteg lehet kórházban.

Itt van körülbelül az egészségügy teljesítőképességének határa

– közölte. A miniszterelnök bejelentette, órákon belül döntés születhet a nem sürgős (elektív) beavatkozások elhalasztásáról.

„Egyre többször fordul a halottaskocsi" - kórházi dolgozók mesélték el, mi megy náluk

Brutális mennyiségű új beteg érkezéséről és az őket egyre kisebb számban fogadó egészségügyi személyzetről beszéltek nekünk ápolók, orvosok, egészségügyi szakdolgozók. Van, aki már a családját félti az elégtelen védőfelszerelések miatt. Ha pedig a dolgozók is elkapják a vírust, akár hónapokat is várhatnak a táppénzük jó részére. Már ha egyáltalán megkapják.

Orbán beszélt arról is, a koronavírusról mindenkinek van már tapasztalata, elérte a családokat, munkatársakat, ne tévesszen meg senkit, hogy van, aki könnyebben túl van rajta. Orbán megemlékezett a csütörtökön koronavírus miatt elhunyt Szőcs Géza költőről, miniszterelnöki tanácsadóról, korábbi államtitkárról is, aki csütörtökön hunyt el.

Orbán beszélt arról is, már csak 700 magyar településen nincs jelen a járvány, 98 óvodát zártak be, 7 iskolában szünet van (a digitális oktatást sem tudták megszervezni), 23 iskolában távoktatás van, 78 iskolában pedig vegyes oktatás zajlik.

Megpróbáljuk nem bezárni az iskolákat, ameddig csak lehet.

7 hét van hátra a szünetig, addig kellene kibírni. Orbán szerint a középiskolások akkor sem maradnának otthon, ha átállnának digitális oktatásra, ezért a kérdés az, mi a nagyobb kockázat: ha kontroll alatt vannak bent az iskolában, vagy ha nem mennek be, aztán lesz, ami lesz.

Orbán beszélt arról is, hétfő óta javult a helyzet maszkviselésben és egyéb szabályok követésében, mert az "emberek megértették, hogy ha nem tartják be a helyek a szabályokat, akkor egyetlen választásunk van, hogy bezárjuk. (...) Mindent bezárunk, ahol nem tartják be a szabályokat."

Beszélt a rendkívüli jogrendről is, és megmagyarázta, hogy az újabb rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényjavaslatban miért van 90 napos határidő: "Ami most van, az választott demokratikus népképviselet, ami szent. De vannak esetek, amikor gyors döntésekre van szükség. A Parlament ülésezni fog közben, bár majd a nyugati, a libernyák világban mondják, hogy diktatúra van és bezárjuk a parlamentet. Nem azért kértük 90 napra, mert az ellenzék ezt kérte múltkor, hanem azért, mert akkor nem tudtuk, mikor lesz vége a járványnak. Most azonban látjuk" – mondta Orbán, hozzátéve, hogy egyre jobb híreik vannak a vakcinákról. Ez utóbbit Szijjártó Péter külügyminiszterrel összhangban állítja, aki hónap elején már jelezte: Magyarország Kínával, Oroszországgal és Izraellel is egyeztet a koronavírus elleni oltóanyag vásárlási lehetőségeiről. A koronavírussal fertőzött miniszter csütörtökön már azt állította, decemberben érkezik az orosz oltóanyag kis mennyiségben klinikai vizsgálatokra Magyarországra, január második-harmadik hetétől pedig többet is küldenek majd.

Beszéltek a bécsi terrortámadásról is (kilométerben is elmondta a műsorvezető és Orbán is, hogy az milyen távol volt Magyarországtól). Orbán szerint a támadás emlékeztetett minket, hogy a járványon kívül más veszély is leselkedik ránk a világban.

Én mindent megtettem annak érdekében, hogy elmondjam Európában, vegyék le a szemellenzőt. Az a gondolkodás, amivel sokan szemlélik a migrációt, öngyilkosság. Kérem, lássák be, hogy Európa jövőjének szempontjából a bevándorlás nem megoldás, hanem maga a probléma forrása.

Orbán szerint ellenünk azért indítottak kötelezettségszegési eljárást, amiből most baj lett Franciaországban és Ausztriában: amiért kívül tartottuk a kérelem elbírálásáig a kérvényezőket.

Beszélt az Európai Parlament jogállamisági feltételeiről is, amelyről csütörtökön született megállapodás. “A politikai és ideológiai vitáknak nincs szezonja. Most baj van. Ezért azt gondolom, minél gyorsabban el kell juttatni a szükséges forrásokat azokhoz az országokhoz, amelyek már térden állnak. Elsősorban a déli országokról beszélek, Magyarországot kevésbé érinti, az ország működéséhez szükséges források két évre rendelkezésre állnak” – mondta.

Orbán szerint “szokva vagyunk”: olyan nagyon nem hozza lázba, hogy "a Soros György tenyeréből etetett újságírók meg politikusok mit mondanak". Orbán szerint a jogállamisági vita egy politikai vita, ami mögött Európában mindig a migráció húzódik meg.

A riporter az amerikai elnökválasztásról is beszélt, kérdésében már arra utalva, hogy akár csalhattak is (ami Donald Trump nézőpontja): “Ha olyasmik történnének Magyarországon, mint amik most ott, leszakadna az ég. De ők választják meg az amerikai nép vezetőjét, ebbe mi nem tudunk beleszólni. Egy dolgot tudunk tenni, elmondjuk a véleményünket. Trump elnök Magyarország barátja. Mióta ő vezeti az Egyesült Államokat, a magyar–amerikai kapcsolatok a legjobb formájukat futják.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról