Itthon hvg.hu 2020. november. 02. 18:36

Gulyás: Újabb járványügyi szigorítások jönnek a héten

A jelenlegi intézkedések nem elegendőek a járvány terjedésének megállítására – mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Kétnapos kormányülést tartanak a héten, ahol újabb járványügyi szigorításokról döntenek – mondta el Gulyás Gergely az Inforádiónak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem árult el arról pontos részleteket, hogy milyen szigorítások jönnek, de azt azért elmondta:

nyilvánvaló, hogy a jelenlegi intézkedések nem elegendőek.

A magyar halálozás a miniszter szerint jobb, mint az európai átlag – ez csak akkor igaz, ha az első és a második hullám számait együtt nézzük, a második hullámban Európa egyik legrosszabb helyzete a magyar.

A kormány a koronavírusnál is csak a számára kedvező statisztikát nézi

Az uniós országokat tekintve Magyarország az élmezőnyben van az egymillió főre vetített friss halálozási listában. A kormány kommunikációja azonban nyugodt maradt, állítása szerint nem ezt, hanem a járvány egészét nézi, így az összkép az enyhe tavaszi hullám miatt még mindig kedvező. A fő kérdés, meddig lehet elkerülni a komolyabb lezárásokat.

Azt azonban Gulyás is biztosra veszi, hogy "jelentősen romlik" a helyzet. Mint mondta, ha veszélybe kerül az egészségügyi ellátás biztonsága, akkor a kormánynak lépnie kell.

A készülő intézkedések egyik fontos eleme a maszkviselés betartatásának tovább szigorítása lesz, azt viszont fontos intézkedésnek nevezte, hogy az iskolák nyitva maradjanak. Az iskolák nyitva tartása Gulyás szerint nem csak azért fontos, hogy a szülők se kényszerüljenek home office-ra vagy szabadságra, hanem mert az iskolának nevelnie is kell, amit online nem tud megvalósítani.

Bár az EU-átlagnál jobbak az itthoni adatok, mostanra kialakult egy olyan helyzet, amikor szigorítani kell - mondta.

Arra, hogy "emberekre vagy intézményekre vonatkozó szabályokban gondolkodik-e a kormány", Gulyás azt mondta, mindkettőben, intézményekre és emberekre vonatkozó szabályokat is el kell majd fogadni. Azt fontosnak nevezte, hogy az iskolák nyitva maradjanak, a felsőoktatásban viszont a fenntartó vagy az egyetem maga dönthet, hogy online oktat-e vagy sem.

A környező országok intézkedéseivel kapcsolatban arról beszélt, Ausztriában mintha valamelyest lassult volna a járvány terjedése, azonban a Spanyolországban és Olaszországban bevezetett teljes vagy részleges kijárási tilalom nem akadályozta meg a helyzet romlását.

A sportrendezvényekkel kapcsolatban is várható kormánydöntés - mondta Gulyás. "Lényegesen szigorúbb szabályokat kell elfogadni és betartani." Azt mondta, a nézőknek kötelező maszkot viselniük a meccsen, ha ezt nem tartják be, nem csak a szabályt megszegőt kell megbüntetni, hanem a klubot is, például azzal, hogy zárt kapuk mögött kell játszania.

"Ha tömeges jogsértés van, be kell zárni a stadiont."

Lehet, hogy az is eljön, hogy zártkapusak lesznek a meccsek, de múlt héten Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, az állampolgárok többsége jogkövető. Hétfőtől viszont nemcsak a szabályok szigorúbbak, hanem a betartatás eszköze is.

Gulyás beszélt arról is, elképzelhető, hogy az ötöd- és hatodéves orvostanhallgatóknak is be kell majd állniuk.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az Idősek Tanácsának ülésén azt mondta: a kormány minden olyan intézkedés ismételt bevezetésének a lehetőségét mérlegeli a koronavírus-járvány elleni védekezésben, amellyel tavasszal már élt.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról