Itthon hvg.hu 2020. október. 25. 09:06

Máris reagált Gulyás Gergely kijelentésére az SZFE diákja

Nem a kormány mellett tüntetnek, hanem az egyetem ügyének megoldását várják tőlük.

Free SZFE

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

Ahogy korábban megírtuk, különös gondolatmenetet osztott meg a Színház-és Filmművészeti Egyetem autonómiájáért tüntetőkről a Polgári Mulató pénteki rendezvényén Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A politikus úgy fogalmazott, értelmezése szerint a tüntetések azért zajlanak, hogy a korábbi rend álljon helyre és ne egy független – mindenféle állami és kormányzati befolyástól mentes – alapítvány irányítsa az egyetemet, hanem a kereszténydemokrata kormány.

„Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk" – tette hozzá Gulyás.

A miniszter kijelentéseire az SZFE egyik diákja az ATV Híradójában reagált.

„Továbbra is azt mondjuk, hogy mi az egyetemi autonómiáért tüntetünk, ha ezt a kormány tudja garantálni, akkor mi a segítségüket kérjük ebben. Nem mellettük tüntetünk, hanem a saját ügyünknek a megoldását kérjük tőlük, hiszen náluk van ennek az ügynek a megoldása.” – mondta Gálosi Dóra, a Színház-és Filmművészeti Egyetem hallgatója.

A Heti napló stábjának az üggyel kapcsolatban megszólalt Bodrogi Gyula színművész is, aki azt mondta: szerinte a legnagyobb hiba az, hogy kormányzati részről nem kérdezték meg a nemzet színészeit, mielőtt döntést hoztak.

„Nekik kellett volna elmondani először, hogy mi az alapítvány, nekik kellett volna először tudni, hogy mi az a kuratórium, meg hogy az egész miért van, és akkor ők már biztos, hogy tudtak volna szólni, én legalábbis biztos, hogy nem szabad ezt így kétfelé vinni, nem szabad szembeállítani a szakmát saját magával.” - nyilatkozta Bodrogi.

Ötvenhárom nappal azután, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói elfoglalták és blokád alá vonták az intézmény épületét, a nemzeti ünnepen az egyetemi polgárok hívtak tüntetni mindenkit, aki támogatja őket. A tömeg a Műegyetemtől a Március 15. térre, majd az Urániához vonult.

Free SZFE
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról