Itthon hvg.hu 2020. október. 24. 16:44

Gyurcsány: Szegények voltunk, mint a templom egere

A DK online születésnapi rendezvényt tartott szombat délután, ahol a párt vezetése nosztalgiázott. Gyurcsány szerint ő már 2010-ben összefogást akart.

Internetes nagyrendezvényt tartott szombat délután a Demokratikus Koalíció (DK) a párt 9. születésnapja alkalmából. A DK a járványveszély miatt tette a Facebookra a születésnapi bulit, ahol Barkóczi Balázs a párt szóvivője köszöntötte a nézőket, mint házigazda.

Elsőként Dobrev Klárát "kapcsolták", a párt európai parlamenti képviselője elmondta, tavaly bebizonyították az önkormányzati választáson, ha összefognak, akkor vereséget mérhetnek a Fideszre. Később David Sassoli az Európai Parlament elnöke is köszöntötte a pártot és éltette az Európa-párti elkötelezettségét.

Gyurcsány Ferencet Barkóczi, mint a DK elnökét és a Magyar Köztársaság miniszterelnökét konferálta fel. Gyurcsány a baloldal 2006-os győzelmével indított, majd rátért Őszödre, amivel szerinte fel akarta rázni a pártot, de drámai hatása lett. A beszéd szerinte apropója lett egy erőszakos egy puccskísérletnek - utalt a 2006-os zavargásokra. A 2009-es lemondását azzal indokolta, hogy nem akart akadálya lenni a reformoknak.

Azt mondta, 2010-ben megrendítette a Fidesz kétharmados győzelme, és már akkor összefogásra buzdított, azt javasolta, hogy az MSZP-t nyissák ki, csináljanak belőle egy nagy demokrata pártot, de az átalakulásra a szocialisták vezetése nem volt hajlandó, ezért alapította meg végül a DK-t.

Az első győzelmüket Gyurcsány szerint akkor aratták, amikor 2012 nyarán a Fidesz akkor regisztrációhoz kötött választást tervezett, de ők egy hétre éhségsztárjkot hirdettek a Kossuth térre és végül Orbánék meghátráltak.

A párt kezdeteiről Gyurcsány azt mondta, szegények voltak, mint a templom egere, de dolgoztak, küzdöttek az elemekkel, végül eljutottak oda, hogy a tavalyi EP-választáson 16 százalékot értek el.

A jövővel kapcsolatban mindössze annyi hangzott el, hogy

másfél év múlva természetesen a Fidesz leváltását tervezik, méghozzá összefogással.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Vállalkozás Sztojcsev Iván 2021. április. 12. 14:30

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Nem mindennapi üzletet hozott össze a brit uralkodócsalád: kilenc generáció óta örökítik tovább a jelenleg közel 30 ezer milliárd forintosra becsült üzleti értéküket, az ingatlan- és földvagyonuk pedig évente több tízmillió font nyereséget hoz számukra az állami támogatáson felül. De miből élnek meg ők pontosan, és mit tesznek, hogy évről évre érkezzen hozzájuk a bevétel?