Itthon hvg.hu 2020. október. 16. 15:37

Egy hónap alatt közel 20 ezer beteget küldtek haza a magyar kórházakból

Szél Bernadett megszerezte a kórházi ágyfelszabadítások adatait.

Pert indított Szél Bernadett a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) ellen, mert a szervezet nem árulta el a kórházak napi foglaltsági adatait, amiből kiderülhetett volna, hogy pontosan milyen ütemben zajlott az ágyfelszabadítás az egyes kórházak szintjén.

A független képviselő a közösségi oldalán azt írta, hogy a NEAK egyezséget ajánlott: ha eláll a pertől, kiadják a kórházankénti adatokat, végül ez is történt.

Az adatokból pedig kiderül, hogy voltak olyan kórházak, amelyek tulajdonképpen kiürültek.

A kórházi ágyak felszabadítását Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter április 7-i levelében rendelte el, amelyben előírta, hogy április 15-ig minden fekvőbetegeket is ellátó intézményben tegyék szabaddá az ágyak 60 százalékát – teljes kapacitással számolva durván 40 ezer férőhelyet –, hogy azokra bármikor elhelyezhessenek koronavírusos betegeket. Később a kormányzat tájékoztatásából az derült ki, hogy átlagosan 2 százalékkal csökkent az ágyak foglaltsága.

Szél Bernadett ezzel szemben azt írja, hogy 

március 30-án a krónikus osztályok kétharmadában 58 százaléknál kevesebb volt a szabad ágy, ötödükben 80 százalékos, vagy a fölötti volt a foglaltság. Sok helyen tehát egyáltalán nem 2 százaléknyi ágyat kellett felszabadítani március 30-a után, hanem jóval többet.

Április 7-19-e között – a meghosszabbított határidő napjáig – 2852 ágy szabadult fel, 94 százalékban a krónikus fekvőbeteg-ellátásban.

Március 14-e és április 19-e között, gyakorlatilag egy hónap alatt összesen 19 165 ágy lett szabad – írta a képviselő.

A kórházi ágyfelszabadítások teljes listája itt található.

Újabb eredményt értünk el: megígértem, hogy nem hagyom annyiban, pontosan mi történt az “ágyfelszabadítás” kapcsán az...

Közzétette: Szél Bernadett – 2020. október 16., péntek

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Kult Csatlós Hanna 2020. október. 31. 20:00

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

A legnagyobb színésznőket vette rá, hogy levetkőzzenek neki, és az ő meztelen modelljeit közölte először divatmagazin. Helmut Newton a náci Németországból menekült el, majd a 20. század második felének legkeresettebb fotográfusává vált. Provokatív, a női testet tárgyként kezelő stílusa miatt már életében nőgyűlölettel vádolták, miközben ő azzal védekezett, hogy csupán az emancipáció előtt tiszteleg. Mit üzennek ma, a MeToo idején a képei?