Itthon hvg.hu 2020. október. 10. 19:15

Értelmetlen lenne a pedagógusok koronavírus-tesztje az Emmi szerint

A tanárok folyamatos tesztelése azért lenne értelmetlen a minisztérium szerint, mert a teszt csak egy pillanatnyi állapotot mutat. Ez viszont minden más orvosi vizsgálatra is igaz az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Legutóbb csütörtökön kérte a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi), hogy folyamatosan teszteljék koronavírusra a tanárokat is. Mint az RTL Híradó arról beszámol, az Emmi válasza erre az volt:

Értelmetlen lenne a pedagógusok folyamatos tesztelése, mert az csak egy pillanatnyi állapotot mutatna.

A Híradónak nyilatkozó víruskutató, Rusvány Miklós szerint a vércukortól a vérnyomás méréséig, minden orvosi vizsgálat a pillanatnyi állapotot tükröz. A folyamatos tesztelés éppen azért lenne jó, mert a tünetmentes hordozókat így ki lehetne szűrni.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Híradónak arról beszélt: ők olyan esetről is tudnak, hogy egy tanár kórházba került a koronavírus miatt, közvetlen munkatársainak másnap mégis ugyanúgy menniük kellett dolgozni.

Az Emmi a riport szerint ezzel összefüggésben azt állította, egyetlen szakmailag indokolt PCR-teszt sem marad el, a nem kellő időben elvégzett tesztelgetés pedig kifejezetten káros.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról