Itthon MTI 2020. október. 02. 07:13

Két évtized alatt háromszorosára nőtt a külföldi hallgatók száma Magyarországon

Az erasmusos diákok költenek a legtöbbet.

Míg 2001-ben 11 783, a 2019/2020-as tanévben már 38 422 külföldi egyetemistát és főiskolást fogadtak az országban - idézte pénteki számában a Magyar Nemzet a nemzetközi oktatási-képzési pályázati programokat kezelő Tempus Közalapítvány (TKA) legfrissebb kutatását.

A legtöbb külföldi hallgató Budapest mellett a három nagy egyetemvárosban, Debrecenben, Szegeden és Pécsen van. A legjelentősebb gazdasági hatást összességében a Dél-Dunántúl Régióra és Baranya megyére gyakorolják, kiadásaik az elemzés szerint ott meghaladták a megyei bruttó hazai termék (GDP) egy százalékát.

Egy tanév alatt a külföldiek vásárlásaikon keresztül mintegy 111,2 milliárd értékben fogyasztanak, emellett együttesen további csaknem 63 milliárd forintnyi tandíjat fizetnek be, és még vendégeket is fogadnak, akik a becslések szerint évi hat és fél milliárd forintot költenek el Magyarországon. Az összes fogyasztás így egy tanévben több mint 180 milliárd forint átlagos bevételt eredményezhet.

A kutatás kiemeli, hogy a külföldi diákok a foglalkoztatást is növelik: extra keresletet támasztanak, így az őket kiszolgáló vállalkozásoknál csaknem 2800 fővel növelik a munkaerőt.

A felmérésből az is kiderült, az erasmusosok átlagosan havi 315 298 forintot költenek el, a stipendiumosok 281 504 forintot, az önköltséges tanulók pedig a tandíj miatt jóval többet, 708 856 forintot. Legnagyobb kiadási tételeiket a lakhatással összefüggő költségek adják, amelyeket az élelmiszerekre, élvezeti cikkekre, higiéniára költött összegek, majd a turisztikai kiadások követnek.

Turizmusra diákonként havi 32-51 ezer forint jut, ebben az erasmusosok a legaktívabbak.

Begyűjtötték az elemzők az egyetemvárosok vállalkozóinak (edzőtermek, vendéglátóegységek, ingatlanközvetítők) véleményét is, és megállapították, hogy a külföldi diákok minden vizsgált cégre pozitív hatással voltak. Jelenlétük befolyással van a helyi munkaerőpiacra is, minden szolgáltató a jó nyelvtudású személyzetet keresi és alkalmazza.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Balla István 2020. december. 04. 11:00

Berg Judit: Izgultam, nehogy a Ruminit is utálják a gyerekek, mint minden kötelezőt

Nemrég jelent meg Berg Judit Rumini-sorozatának tizedik kötete, de a kalandos életű mesehős – miután új illusztrációkat kapott - már a világhír felé kacsintgat, és film is készülne, ha a Filmalappal nem rekedtek volna meg a tárgyalások. Magyarország talán legnépszerűbb meseírójával ezúttal olyan, egyáltalán nem mesés témákról is beszélgettünk, mint a könyvdarálás, hogy ki lehet-e lépni egy stabil, de boldogságot nem adó házasságból, vagy hogy miért is próbálják a liberális értelmiség magyarságát megkérdőjelezni a jelenlegi kurzus támogatói.