Itthon hvg.hu 2020. szeptember. 16. 10:04

Az Orbán-kritikus jobboldali értelmiségiek szerint egész pályás letámadás zajlik az egyetemek, a média, a kutatás és a színházak ellen

A Felelős Értelmiség elnevezésű csoport háborús retorika helyett felelős kormányzást kér Orbánéktól.

A Pálinkás József volt MTA elnök és más jobboldali értelmiségiek által létrehozott Felelős Értelmiség csoport növekvő aggodalommal figyeli, hogy a járványellenes fellépésre hivatkozva állandósult a végrehajtó hatalom ellenőrizetlensége.

A szerdán kiadott nyilatkozatuk szerint "a társadalmi figyelem megosztottságával és a fék nélküli jogi felhatalmazással visszaélve „egész pályás letámadás” indult az egyetemek, az ellenzékiként jegyzett média, a tudományos kutatás, a színházak ellen. A szellemi élet ízlés- és politikai preferencián alapuló, egyoldalú támogatása és az állami kinevezési gyakorlat egyaránt túllép minden, a polgári demokráciákat jellemző formális és informális korláton".

Szerintük általánossá vált a félelem légköre, a lojalitás abszolút uralma a szakmai színvonal fölött, a régi időket idézi a sajtóirányítás, a célnak alárendelt statisztikai adatközlés és hovatovább: az öncenzúra.

Eközben tovább folynak az OLAF és más független szervek által kifogásolt ügyletek, a gazdasági visszaesés ellenére is folytatódik a nemzetgazdaság számára semmiképpen sem sürgető Paks 2 és Budapest–Belgrád vasút építésének előkészítése, valamint a sportberuházások és a határon túli szervezetek elszámoltatás nélküli, átláthatatlan támogatása.

A jelen helyzetben értelmetlen háborús szóhasználat csak elfedi, hogy a gazdasági intézkedések nem a valóban rászorulók megsegítését, hanem a hirtelen meggazdagodottak további gazdagodását szolgálják.

Ez a helyzet nyilvánvaló veszélyek forrása. Talán még nem késő megállni".

A szerdai nyilatkozat aláírói:

Ascher Tamás rendező, egyetemi tanár, Bakró-Nagy Marianne nyelvész, egyetemi tanár, Bálint Csanád régész, az MTA tagja, Buzinkay Géza történész, professor emeritus, Csaba László közgazdász, egyetemi tanár, az MTA tagja, Dávidházi Péter irodalomtörténész, az MTA tagja, Elek István közíró, Fábián István vegyész, egyetemi tanár, az MTA doktora, Görög Sándor vegyész az MTA tagja, Győrffy Dóra közgazdás, politológus, egyetemi tanár, Katona Gyula matematikus, az MTA tagja, Kelemen János filozófus, az MTA tagja, Kelevéz Ágnes irodalomtörténész, Kenesei István nyelvész, az MTA tagja, Keresztes K. Sándor volt miniszter, Kertész János fizikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, Király Miklós jogász, egyetemi tanár, Lányi András filozófus, egyetemi docens, Nusser Zoltán Bolyai díjas neurobiológus, az MTA tagja, Orosz Ferenc biológus, az MTA doktora, Páles Zsolt matematikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, Pálinkás József fizikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, Romsics Ignác történész, az MTA tagja, Solti László állatorvos, egyetemi tanár, az MTA tagja, Szajbély Mihály irodalomtörténész, egyetemi tanár, Szakolczai György közgazdász, professor emeritus, Szeidl György gépészmérnök, egyetemi tanár, Takács-Sánta András humánökológus, egyetemi docens, Tallár Ferenc filozófus, professzor emeritus, Tardos Gábor matematikus, az MTA tagja, Venetianer Pál biológus, az MTA tagja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Dezső András 2020. november. 24. 15:00

Orbán titkos szolgái: intrikák és botrányok

A hazai titkosszolgálatokat jobbára még mindig a régi idők iskolája, a széttagoltság jellemzi. A hazai szolgálatok - menesztésekkel, politikai játszmákkal tarkított - elmúlt tíz évét elemeztük.