Itthon hvg.hu 2020. augusztus. 11. 19:43

Döntött a kormány: normál tanrend szerint kezdődik az iskola ősszel

Megjelent az idei tanévre vonatkozó Emmi-rendelet. Ezt normál esetben hónapokkal korábban kiadják, de most eddig kellett várni rá.

Megjelent az új Magyar Közlönyben a 2020/2021-es tanévre vonatkozó kormányrendelet. Ennek legfontosabb része, hogy a kormány

normál tanrenddel számol.

A tavaszi vírushelyzet miatt digitális oktatást vezettek be, ezúttal viszont nem erre kell készülni. Ezt az tárca korábban azzal magyarázta, hogy a jelenlegi a járványhelyzet nem indokolja, hogy a digitális oktatással helyettesítsék a hagyományos tanítást.

Az Emmi-rendelet szerint az első tanítási nap idén szeptember 1., kedd, az utolsó pedig 2021. június 15., kedd. A tanítási napok száma százhetvenkilenc nap. A nappali oktatás munkarendje szerint működő szakgimnáziumban ez százhetvenhét, gimnáziumban és szakiskolában pedig százhetvennyolc lesz.

A rendeletben arról is írnak, hogy a tanítási év első féléve 2021. január 22-ig tart.

A szünetekről is rendelkeztek:

  • az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap október 22., csütörtök. A szünet utáni első tanítási nap november 2., hétfő.
  • A téli szünet előtti utolsó tanítási nap december 18., péntek. A szünet utáni első tanítási nap 2021. január 4., hétfő.
  • A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2021. március 31., szerda. A szünet utáni első tanítási nap 2021. április 7., szerda.

A rendelet alapján az érettségi vizsgákat is ugyanúgy/ugyanakkor bonyolítják majd az intézmények. A jövő évi írásbeli érettségi első napja május 3., 9 óra, a diákok ekkor magyar nyelvből és irodalomból adnak majd számot a tudásukról. Az írásbeli utolsó napja május 25. 8 óra, ez az olasz nyelv vizsganapja.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban azt is közölte, hogy az iskolák intézkedési protokollt kapnak az őszi tanévkezdésre, azt ugyanakkor még nem tudni, mikor. A Pedagógusok Szakszervezete szerint már most is késésben vannak.

A hvg.hu hétfőn írta meg, hogy az iskolák több forgatókönyvön is gondolkodnak a következő tanévre, de ehhez még egyelőre nem kaptak támpontokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés