Itthon hvg.hu 2020. július. 24. 18:18

Több ezren tüntettek Orbán hivatalánál a szabad Index mellett

A Momentum hirdette meg a demonstrációt, napokkal azelőtt, hogy gyakorlatilag az Index teljes szerkesztősége felmondott volna.

Az Index szerkesztőségéhez közel, az óbudai Puskás Öcsi téren gyülekeztek a szabad sajtóért és az Index mellett tüntetők. Az eleinte 1-1500 fős tömeg idővel több ezresre duzzadt, az egyik szervező szerint 5-10 ezren is lehettek.

A tüntetést a Momentum szervezte, később becsatlakozott a Jobbik és a DK is, ennek megfelelően sok pártzászló volt a tömegben. A tüntetést pár napja, még azelőtt hirdették meg, hogy felállt volna az Index teljes szerkesztősége.

Tömegesen adják be a felmondásukat az Index újságírói

Az Index.hu több tucat újságírója indult el pénteken délben a cégvezetéshez, hogy beadja felmondólevelét. Tudomásunk szerint Bodolai László, a lapot tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke nincs bent a szerkesztőségben, de volt olyan újságíró, akinek telefonon már tudomásul vette felmondását.

A demonstrálók a Kolosy tér közeléből a Karmelita Kolostorig vonultak.

Simor András volt jegybankelnök (fehér pólóban) is kiment a tüntetésre

 

A menet fél órás csúszással, 18.25 körül indult el, a felvezető "szabad ország, szabad sajtó" feliratú molinó mögött Fekete-Győr András Momentum elnök, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes, Orosz Anna, Cseh Katalin illetve a maszk miatt nehezen felismerhető más momentumosok vonulnak. (A maszkviselést a koronavírus-helyzetre tekintettel engedélyezte a rendőrség.)

Bródy János és Para-Kovács Imre

Videónk a menet elejéről:

A már említett momentumosokon kívül több politikus is kint volt. A tömeg skandálva vonult, a többi között azt kiabálták, "nincs másik", illetve, hogy "veletek vagyunk", "konzultálni jöttünk."

Megtudtuk, az Index közös döntés után nem vonul egységesen, olyannyira, hogy sokan el is hagyták a tüntetést a szerkesztőségnél.

A Margit híd közelében így nézett ki a tömeg:

Tudósítónk a helyszínről azt jelentette, mikor a tömeg eleje a Margit hídnál megállt, a vége még percekig "hömpölygött" az Árpád fejedelem útján. Ennyi embert tüntetésen már régen látott, elmondása szerint folyamatosan csatlakoztak be emberek.

A Külügyminisztérium közelében a "Szijjártó, gyere ide le" is felharsant, de skandálták az "Orbán takarodj, vidd az összes haverod" rigmust is.

A hídról nézve a vonulás:

A tömeg a Margit híd alatt a felső rakparton ment a Batthyány tér felé, a "mocskos Fidesz", és a "rabló banda" is felhangzott menet közben. A tüntetésen felfedeztük Uj Pétert, az Index egykori alapítóját, a 444.hu főszerkesztőjét is.

A tömeg még vonult, mikor a rendőrök már felsorakoztak a Várban, a Sándor Palota előtt.

8 előtt nem sokkal a tüntetők még az Alagútnál jártak, ahol a következő molinót lógatták ki:

A tüntetést eredetlieg este 9-ig tervezték azzal, hogy a beszédek majd 8 előtt elkezdődnek, ehhez képest a tömeg eleje 20.20 körül ért csak fel a Karmelita Kolostorhoz, fél 9 körül még várták a tömeg végét.

Egy idősebb úr azt kiabálta, eddig 6300 tüntetőt számolt össze, mire a tüntetők megtapsolták (ez akkortájt volt, mikor a Momentum 5-10 ezres tömegről beszélt).

A beszédek háromnegyed 9 körül kezdődtek el, a sort Orosz Anna momentumos politikus nyitotta azt felidézve, hogyan hallgattattak el az elmúlt hat évben több kritikus hangvételű sajtóorgánumot: a Lázár János utazásairól szóló cikkek után az Origót, a Rogán Antal helikopteres útjáról beszámoló Népszabadságot, majd a Heti Választ, és emlékeztetett a 168 Óra szerkesztőinek menesztésére is.

„És most itt vagyunk 2020 júliusában. Miután Dull Szabolcs, az Index főszerkesztője (újságíróként - a szerk) éveken keresztül harcolt az Index szabadságáért és függetlenségéért, vívott elképesztő harcot azért, hogy a Fidesz strómanjai ne szóljanak bele abba, hogy mit írnak, hogy működnek, őt is leváltották. Ez a független sajtó helyzete a Fidesz rendszerének tizenegyedik évében” – mondta Orosz.

A momentumos politikus ezután a szabad sajtó értékeit méltatta, ami alapokat, irányjelzőket ad a történések értelmezéséhez, és szolgáltatja a mindennapi beszédtémákat. „A sajtó az ablak az igazsághoz, legyen szó bármiről, ami velünk történik, vagy a jövőben velünk történhet. Amikor a szabad sajtó van veszélyben, ezeket az ablakokat zárják be, és helyettesítik a saját hazugságaikkal” – magyarázta.

A Fidesz szerinte azt akarja, hogy a magyar emberek ne beszélgethessenek szabadon, s ha olyat gondolnak, írnak, tesznek, ami nem tetszik a hatalomnak, akár az utcára is teszik őket.

Hozzátette: a tüntetésen jelenlévők és a velük szimpatizálók a többség, amelyik nem maradhat csendben, s amelynek megszervezése az ellenzék feladata.

Gulyás Balázs, a Magyar Hang publicistája egy friss Orbán-idézettel nyitott:

szevasztok libernyákok,

mire a tömegből felhangzott az "Orbán takarodj." A következő Orbán-idézetre - miszerint "mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgatassuk azokat, akik nem értenek velünk egyet" - ismét fújolt a tömeg. Gulyás azzal fokozta a hangulatot, hogy elmesélte, a tüntetésre menve a kocsiban a Kossuth Rádiót hallgatta, hogy kiderüljön, beszámoltak-e a tünetésről. Nem tették, a fő hír az volt, hogy sokan visszaküldték a konzultációs íveket, illetve hogy Budapesten látszik majd egy új üskökös.

Arról is beszélt, újságíróként normál esetben nem kellene egy pártrendezvényen felszólalnia, de "ez nem egy normális ország," a "förtelmes rezsim" épp a sajtót zabálja fel, de szép lassan az egész országot megeszi. "Amíg nincs szolidaritás, meg is teszik. Orbán Viktor halállistáján ti is rajta vagytok, fideszes polgártársaim, az úthenger nem fog megállni előttetek" - mondja Gulyás. George Floyd halálát felidézve arról beszélt, Orbán 11 éve térdel a magyarok nyakán, ami már fulladás közeli állapotot eredményez. "Ne hallgassunk" - zárja beszédét.

Herczeg Zoltán divattervező, civil politkai aktivista is felszólalt, aki sokat beszélt a pénteken eltemetett Bogdán László cserdi polgármesterről. Azzal is kezdte, ma már volt egy temetésen, ebből elég neki egy napra egy.

Ne temessük el az Indexet, a szólásszabadságot, az alkotmányos alapjogainkat. Inkább hozzunk létre még egy Indexet, vagy még százat, mindegy, hogy hívják. 70-80 bátor ember felállt ma, ahogy a tüntetők is bátrak. Ezt kell csinálni. Ne temessük a demokráciát, inkább építsük fel.

Azt ígérte, egy új, független portálnak havi 10 ezer forintot hajlandó lesz fizetni.

Szekeres Tamás, a Bors korábbi főszerkesztője is felszólalt a tüntetésen. Megmagyarázta, miért ő képviseli a sajtót Gulyás mellett: egyrészt, mert sokakat felkértek, de nem vállalták el (mert ez egy párt által szervezett tüntetés volt - a szerk.), másrészt őt is kirúgták a Borstól a tulajdonosváltás után. Szekeres arról beszélt, "azért nincs sajtószabadság, mert az állam beavatkozik, a hatalom emberei nem baráti médiának nem nyilatkoznak, állami hirdetésekkel tartanak pórázon szerkesztőségeket, a kormányoldali médiának a központból diktálnak." A hatalom minden fontos újságot be akar darálni, csak egy-két kisebbet hagy mutatóba, hogy elmondhassa, itt sajtószabadság van. Szekeres szerint a következő, áldozatként kinézett médiumot sem tudják megvédeni, ennek ellenére van értelme tüntetni.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is hasonló gondolattal nyitott, felvetette, vajon mi értelme van tüntetni. Válaszolt is rá:

nincs olyan hatalom, ami ellen ne lehetne eredményesen fellépni. Minél nagyobb a diktatúra, annál nagyobb nyomásgyakorlásra van szükség. De nincs olyan hatalom, amit ne lehetne jobb belátásra bírni.

Adott pár gyakorlati tanácsot is, hogy legyen értelme tüntetni.

Egyrészt, tisztázni kell, hogy ez nem az utolsó tünetés volt, folytatják, amit 2018-ban az MTVA székhában megkezdtek. "A magyar sajtószabadság problémáját csak akkor lehet megoldani, ha a Kunigunda utcába nem 20 képviselő, hanem 100 ezer magyar megy be."

Ha nem küzdünk, olyan béke lesz, amiben nem lesz köszönet

- folytatta. A politikus úgy véli, a nagy, általános cél (a sajtószabadság védelme) érdemes konkrétabbakért küzdeni, mint Papp Dániel MTVA-s vezérigazgató leváltása vagy a fizetett kormánypropaganda betiltása. A kormány nem börtönzi be az újságírókat, hanem pénzzel (állami hirdetéssel) zsarolja őket - mondta Hadházy.

A beszéde végén elmondta a harmadik gyakorlati tanácsát is, amit egy újságírótól hallott:

a független sajtóért nem elég tüntetni, elő is kell fizetni rá.

A tüntetés utolsó felszólalója, Fekete-Győr András, a Momentum elnöke fél tízkor lépett a színpadra. Arról beszélt, hogy egy olyan nemzedék szülötte, amelynek az Index tárgyilagosságot, függetlenséget és eltiporhatatlanságot mutatott.

Emlékeztetett, hogy Lázár János még miniszter korában azt mondta: az első oldal, amit megnyit az interneten, az Index, s hogy a lap olvasóinak nagy része fideszes.

„Amit az indexes újságírók mutattak főleg az elmúlt hetekben, az elképesztően példaértékű. Megmutatták azt, hogy van egy hivatásuk, amelynek vannak normái, amelyek betartanak annak árán is, hogy az utcára kerülnek. Megmutatták, hogy egységben az erő, és ebben az országban még van értelme az egyenes gerincnek" - mondta Fekete-Győr.

„Mi, akik itt vagyunk, a bátrak Magyarországát szeretnénk felépíteni, ahol van esély a felzárkózásra, egy olyan országot szeretnénk építeni, ahol van szabad sajtó, független, kiegyensúlyozott közmédia, CEU, autonóm Magyar Tudományos Akadémia, és ahol van Index. Addig is, amíg fel nem építjük, azt kívánom, hogy legyen másik” – mondta, utalva az Index szlogenjére: „Nincs másik”.

A tüntetők a beszédek végén a magasba emelték a világító telefonokat.

Ezzel a demonstráció véget is ért, a tüntetők zöme ezután, este 10 fele elindult haza, csak néhányan maradtak a Várnál. Tudósítónk elmondása szerint a rendőrök csak egyszer lépek közbe: néhány embert leküldtek a fűről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Címkék
Élet+Stílus Vándor Éva 2020. október. 19. 20:00

Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Amy Coney Barrett főbírói jelölésével reflektorfénybe került egy egészen mostanáig kevéssé ismert, titokzatos vallási közösség, ezzel együtt pedig a kérdés, hogy a hit pontosan milyen mozgatórugóként működhet egy ember szakmai döntéseiben. Különösen, ha az a szakma alkotmánybírósági kérdésekre keresi a választ.