Itthon hvg.hu 2020. július. 03. 11:10

Karácsony a képviselőknek: ne álljanak a sötét oldalra

A költségvetési törvény ellen tiltakozott a főpolgármester és más települések vezetői.

Vidéki polgármesterekkel együtt tartott sajtótájékoztatót Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a pesti Duna-parton, ahol a tervezett költségvetési törvény ellen tiltakoztak.

Tóth József, Polgár polgármestere elmondta: a költségvetés 6500 forintos elvonást jelent minden kistelepülési lakosnak. Ma egyre többen fordulnak az önkormányzathoz támaszért, ami ezután jelentősen megnehezül. Tóth szerint szívtelen és gonosz költségvetés készül, amivel arra kényszerítenék a településvezetőket, hogy gazsuláljanak a kormányzati pénzért.

Csőzik László, Érd polgármestere azt mondta, a nemzeti együttműködés rendszerének tömbjén először ők, ellenzéki polgármesterek ütöttek repedést, a kormány pedig ezért áll bosszút a költségvetéssel. Ezzel előidézhetik az önkormányzatok tömeges csődjét, valamint elveszik az összes fejlesztési lehetőséget. Csőzik hangsúlyozta: a gépjárműadó az egyik legfontosabb bevételi forrás, amit elvesznek a helyhatóságoktól.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere felidézte: Kósa Lajos 2009-ben a közelben, a Kossuth Lajos téren tartott tüntetést az önkormányzatiság alapértékeiért, ehhez képest 180 fokot fordult pártja politikája. Nem mindegy, hogy a gépjárműadó a helyi önkormányzathoz fut-e be, mert abból tudják felújítani az utakat, a helyi problémákat orvosolni – jegyezte meg.

Karácsony Gergely azt mondta, a kormány tönkre akarja tenni az önkormányzatiságot ezzel a költségvetéssel, és azt a gondolatot veszi célkeresztbe, hogy az állampolgárok maguk választják meg a helyi vezetőiket, és rájuk bízzák a települések sorsát.

Most nem a polgármestert büntetik meg – jelentette ki –, hanem a polgárokat. Az ő jogos igényeiket tagadják meg, elveszik a lehetőségét annak, hogy bemutathassák, van a válságkezelésnek más útja is, nemcsak a pénzembereknek lehet még több pénzt adni.

A kormány helyében nagyon félnék”

– mondta Karácsony. Szerinte azoktól a választópolgároktól kellene tartania az Orbán-kormánynak, akik nem értik, miért sarcolják meg az önkormányzatokat a legnehezebb időkben.

Karácsony felszólította a képviselőket, hogy ne szavazzák meg a költségvetési törvényt. 

Ne álljanak a sötét oldalra”

– fogalmazott.

Végül arra kérte polgármester kollégáit, hozzanak létre erősebb szövetséget a Magyar Önkormányzatok Szövetségéből. Ennek vezetője jelenleg Gémesi György.

A költségvetésről a pénteki napon dönt az Országgyűlés. A főpolgármester és társai a sajtótájékoztató után a Kossuth térre vonultak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.