Itthon hvg.hu 2020. június. 16. 12:54

Propagandamagazint küldött az Államkincstár a nyugdíjasoknak

A celebhírekkel fűszerezett színes-szagos kiadványból kétmillió magyar nyugdíjas tudhatja meg, hogy a kormány mennyire vigyázott rájuk a koronavírus-járványban és mennyire megbecsüli őket.

Felháborodott nyugdíjas olvasónk hívta fel hétfő este szerkesztőségünk figyelmét a postaládájába frissen érkezett JóKor című színes kiadványra.

A címlapján Trokán Péterről és unokájáról, Szandiról és Farkas Bertalanról szóló érdekességeket, valamint rejtvényt és receptötletet ígérő színes lapot elsőre valamilyen szabadidő-magazinnak gondolta, bár sejtése sem volt, ki és miért dobna be neki ilyet. Fellapozva azonban rögtön Orbán Viktor féloldalas köszöntőjébe botlott, alatta a szintén fél oldalas „Magyarország kormánya megbecsüli az időseket” felütésű kormányzati hirdetéssel.

A továbbiakban a már említett celebeken túl Győrfi Páltól olvashatott beszámolót, megtudhatta, hogy vészelte át a karantén időszakát Reviczky Gábor vagy Kásás Tamás, és mit ad Isten, még a családbarát gondolkodásról is talált egy interjút Novák Katalin családügyi államtitkárral.

A szürreális magazin végére érve olvasónk már meg sem lepődött, amikor egy féloldalas visszaküldendő szelvényen a Miniszterelnöki Kabinetiroda kérte el az adatait a későbbi kapcsolattartáshoz, a kiadvány utolsó előtti oldalon díszelgő impresszumán azonban igen: felelős kiadóként ugyanis nem a kormány vagy a propagandaminisztérium, hanem a Magyar Államkincstár elnöke, Mészáros József volt feltüntetve.

A kiadványról éppen csak megfogalmaztuk a kérdéseinket a Magyar Államkincstárnak és a Miniszterelnöki Kabinetirodának, egyebek mellett arról, hogy mennyibe került a lap előállítása és postázása, illetve hogy a lap kiadója miért az Államkincstár a hivatalos kormányzati kommunikációért felelős propagandaminisztérium helyett, amikor megjelent az MTI friss híre a magazinról: eszerint a 16 oldalas újságot valóban a Magyar Államkincstár adja ki – mostantól negyedévente, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Idősek Tanácsa és a Miniszterelnöki Kabinetiroda együttműködésében.

A magazin megjelenését pedig Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott elmondása szerint maguk az idősek igényelték. Pontosabban úgy fogalmazott, „hogy az Idősek Tanácsa kezdeményezte egy olyan hiteles tájékoztató kiadvány megjelentetését, amely a legfontosabb közérdekű információkat tartalmazza a nyugdíjasoknak”. 

Cikkünk megjelenése után telefonált szerkesztőségünkbe egy adatvédelmi jogszabályokban jártas jogász olvasónk, aki jelezte: a propagandalap miatt bejelentést tett az Adatvédelmi Hatóságnál, mert az Államkincstár szerinte jogosulatlanul kezeli az adatokat. Érvelése szerint hiába hivatkozik a szervezet a társadalombiztosítási törvényre az adatkezelésről szóló tájékoztatóban, az csak arra jogosítaná fel, hogy magukkal a juttatásokkal kapcsolatban tájékoztasson, az adatok propagandacélú felhasználása viszont törvénysértő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról