Itthon hvg.hu 2020. június. 08. 11:13

A fiatal iráni egyetemista lány a bíróságon támadta meg kitoloncolását

A 13 éves kora óta Magyarországon élő iráni hallgató keresete szerint a rendőrség túllépte a hatáskörét és nem is bizonyították be, hogy nem tartotta be a járványügyi szabályokat.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A bíróságon támadta meg kitoloncolását az egyik fiatal iráni lány, akit arra hivatkozva utasítottak ki az országból, hogy megsértette a járványügyi szabályokat a Szent László Kórházban – írja a 444.hu.

A magyarországi koronavírus-járvány legelején több iráni fiatalt is a Szent László Kórházba szállítottak, mert jelen voltak egy születésnapi bulin, amelyen részt vett több fertőzött is. Köztük volt N. is, egy 24 éves iráni egyetemista lány is, aki 13 évesen érkezett Magyarországra, itt érettségizett, majd fogorvosként tanult tovább. A bulin az ikertestvérével vett részt.

Március 7-én hajnali 4-kor vitték őket kórházba, másfél hónappal később már gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrségen, mert a megalapozott gyanú szerint március 7-én este fél 9-kor elhagyta a számára kijelölt kórtermet, ahová többszöri felszólításra tért vissza.

N. a 444.hu-nak elmondta, amikor bevitték őket a kórházba, arról még kaptak angolul tájékoztatást, hogy mintát vesznek tőlük, de azt nem mondták meg nekik, meddig kell bent maradniuk. Napközben sem tudtak meg semmilyen érdemi információt, azonban este jött egy nővér, aki angolul azt ismételgette, hogy "embassy, embassy", ami miatt azt hitték, hogy a nagykövetségről ment hozzájuk valaki.

A kihallgatáson elmondta, hogy a nővér közben a kezével integetett, jelezve, hogy menjenek ki a szobából a folyosóra, és akkor látták, hogy ahány beteg volt a szinten, az mind kint van a folyosón, tehát nem csak irániak, hanem más nemzetiségűek is.

A folyosón volt egy férfi sárga védőruhában, aki azt mondta, hogy a bevándorlási hivataltól jött. Ő egy általános tájékoztatást adott nekik, és azt mondta, hogy engedelmeskedni kell a szabályoknak, különben bevándorlási engedélyügyi problémáik lehetnek, és együtt kell működniük.

Először a testvérét idézték be arra hivatkozva, hogy március 7-én este fél 9-kor megsértette a járványügyi szabályokat, és csak többszöri felszólításra ment vissza a szobájába. Mindketten tagadják, hogy így történt volna.

Hüttl Tivadar, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa, N. ügyvédje a 444-nek azt mondta, ma sem tudják, melyik nővér, milyen nyelven, kinek címezve szólította fel őket. Kérték az iratok megismerését, de nem tudják, mire alapozzák a gyanúsítást.

Az ügyvéd szerint józan ésszel nem elképzelhető, hogy egyszerre 17 ember kövesse el ugyanazt a bűncselekményt. Kriminalisztikatörténeti kuriózum lenne.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) május 22-én döntött N. tartózkodási engedélyének visszavonásáról. Az OIF kikérte a rendőrség véleményét is az ügyben, május 27-én azt a választ küldték, hogy "cselekménye veszélyt jelentett a közbiztonságra. Cselekménye alkalmas volt arra, hogy az egészségügyi intézményben ápolt és dolgozó, járványügyi elkülönítéssel/megfigyeléssel nem érintett személyek szubjektív biztonságérzetét negatív irányba befolyásolja, és annak valós veszélye is fennállt, hogy esetleges fertőzöttsége esetén a koronavírus közösségi terjedése bekövetkezzen”.

A vélemény végén ott állt egy mondat, amely szerint a szolgáltatott adatok tájékoztató jellegűek, intézkedést, jogsérelmet nem eredményezhetnek, viszont a cikk szerint az OIF erre hivatkozva utasította ki a nőt egy nappal később.

N. a Fővárosi Törvényszéken támadta meg az OIF határozatát. A kereset szerint a rendőrség túllépte a hatáskörét, mert közegészségügyi kérdésekben nem járhat el és N.-ék szerint semmivel sem bizonyították, még csak nem is valószínűsítették, hogy nem tartotta be a szabályokat.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Vállalkozás Sztojcsev Iván 2021. április. 12. 14:30

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Nem mindennapi üzletet hozott össze a brit uralkodócsalád: kilenc generáció óta örökítik tovább a jelenleg közel 30 ezer milliárd forintosra becsült üzleti értéküket, az ingatlan- és földvagyonuk pedig évente több tízmillió font nyereséget hoz számukra az állami támogatáson felül. De miből élnek meg ők pontosan, és mit tesznek, hogy évről évre érkezzen hozzájuk a bevétel?