Gergely Márton: Orbán szédítő pálfordulása
Itthon Gergely Márton 2020. március. 14. 10:20

Gergely Márton: Orbán szédítő pálfordulása

Az országban „demokrácián túli állapot” van, mondta péntek reggel Orbán Viktor az állami média stúdiójában. Ám egyelőre rajta látszik legjobban, milyen a demokrácián túli állapot. Erőből akarja megoldani a helyzetet, csakhogy a vírussal szemben a szögesdrót és rendőri intézkedés hatástalan. Orbán pénteken megérezhette, hogyan sodor el mindenkit a járvány. Vélemény.

Koronavírus-világjárvány

Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.

Hogy Orbán Viktor milyen válságkezelést tart kizárólagosan célravezetőnek az kihallható a péntek reggeli rádióinterjújának minden mondatából. A kormányfő számára erre a helyzetre is a rendvédelmi erő jelenti a megoldást. Szerinte a jó állampolgár fegyelmezett, a rossz állampolgárokra pedig rá kell kényszeríteni a fegyelmezettséget. A koronavírus kapcsán (is) a következőket mondta:

 • „rendőri erő kell”
 • „a határokat le kell zárni”
 • „vesztegzár alá kell vonulni”
 • „ki kell kényszeríteni a betartását"

Majd atyai ítéletet mondott „A Magyarok” felett:

 • „felnőtt, fegyelmezett magatartást” mutatnak
 • a lakosság „jól vizsgázott”
 • „a bajban a magyarok kiválóan teljesítenek”

A vírus kapcsán számára a legnagyobb baj, hogy azt külföldiek hordják be az országba. Sőt, azt is kijelentette, hogy az országon belül a vírus leginkább külföldiek körében terjed. Ez nyilvánvaló ferdítés. Bár a fertőzöttek harmada pénteken még valóban iráni volt, ennek oka, hogy ők egyetlen kis gócpontot képeznek. Azt viszont nem tudjuk, hogy a magyar fertőzöttek kapcsolati hálójában mennyire terjedt el a vírus, mert ahhoz a hatóságok nem végeznek megfelelő számú tesztet. (A vírust megfékező Dél-Korea napi tízezer tesztet végzett, míg Magyarország az elmúlt egy hónapban kilencszáznál kevesebbet). Szombatra újabb hat fertőzöttet találták, mind magyar állampolgárok.

A kormányfő szemérmesen azt sem fejtette ki, hogyan kerültek hazánkba a külföldiek. Hiszen ők még általános iskolába jártak, amikor Orbánt a fülkeforradalom az ország élére emelte.

Orbánt az ilyen dilemmák nem ingatják meg. Megoldása ettől még az, hogy a határnál kell megállítani a vírust, péntek estére pedig a kormány úgy döntött, hogy Izraelből sem lehet beutazni, mert két magyar fertőzött (valószínűleg) onnan hozta be a kórokozót. Kevés logikátlanabb intézkedés van. A következő országokban volt a bejelentés pillanatában több fertőzött, mint Izraelben, amelyekkel szemben semmilyen beutazási korlátozás nincsen érvényben:

 • Spanyolország,
 • Németország,
 • Franciaország,
 • Egyesült Államok,
 • Svájc,
 • Norvégia,
 • Svédország,
 • Hollandia,
 • Dánia,
 • Egyesült Királyság,
 • Japán,
 • Belgium,
 • Ausztria,
 • Katar,
 • Bahrein,
 • Kanada,
 • Szingapúr,
 • Ausztrália,
 • Malajzia,
 • Görögország,
 • Finnország,
 • Brazília.

Az egy főre jutó fertőzöttek listáján sincsen Izrael az első húszban. Matteo Renzi volt olasz kormányfő közben Európának könyörög: ne kövessétek el a mi hibánkat. Minél hamarabb a minimálisra kell szorítani az emberek érintkezését. A sokáig lesajnált, bagatellizált vírus ugyanis életveszélyes az egészségügyi ellátórendszerekre. Ha túl nagy számban lesznek egyszerre betegek az emberek, beindul egy nukleáris láncreakció.

A legfontosabb lépés az iskolák bezárása, mert a gyerekek úgy hordják és terjesztik a vírust, hogy annak semmilyen jele nincsen. Ezzel párhuzamosan fegyelmezetlenek az érintkezési szabályok betartásában. Az iskolákban megfertőzik egymást, majd otthon átadják azt az időseknek. Ez a legnagyobb probléma.

Orbán Viktor ezzel szemben péntek reggel azt magyarázta az állami rádióban, hogy az iskolák nyitva maradnak, mert „a gyerekek kívül vannak a járványon”. Valamint hogy, „akkor hozunk más döntést az iskolákról, ha a gyerekek egészsége a tét”, és „akkor kell cselekedni, ha olyan variánsa lesz a vírusnak”, ami rájuk is veszélyes. És hogy miért nem lehet bezárni az iskolákat? Mert ha bezárjuk, az a tanév végét jelenti, a tanárokat fizetés nélküli szabadságra kell küldeni. Orbán nem magyarázta meg, utóbbit mivel indokolja. A tanárok minden nyári szünetben is kapnak fizetést, nagyon is jogosan.

Már miért ne fizetné ki az állam a tanárok bérét olyan vészhelyzetben, amiről ők nem tehettek? És miért ne lehetne akár két hét után újra kinyitni az iskolákat, ahogy Orbán állította? A téli szünet talán nem két hetes?

Este negyed 10-kor aztán a magyar állampolgárok megláthatták, milyen a hungarian ovális iroda. Az amerikai elnököktől ismert beállítást alkalmazva Orbán dolgozószobája iróasztala mögül bejelentette kapitulációját a vírus előtt. Persze, mindent megtett, hogy ennek az ellenkezőjét bizonygassa.

„Ez a nap is hosszúra sikerült”

– kezdte beszédét. De még milyen hosszúra, hiszen reggel még a pedagógus társadalmat fenyegette, este pedig digitális tanerőkké minősítette át őket, akik az otthonukból taníthatják az iskolalátogatástól eltiltott diákokat. Úgy rendelt el tanítási szünetet, mintha a magyar állam felkészült lenne távoktatni minden gyereket.

Nem mondta el, milyen realitása van annak, hogy a magyar oktatási rendszer képes lenne digitálisan elérni a fiatalokat, és leadni nekik a tananyagot, ha az nem merül ki abban, hogy emailben elküldik mindenkinek a tankönyv megfelelő oldalszámát, oszt jónapot. Azt sem részletezte, hogyan tudnák megoldani a szülők a gyerekek otthoni felügyeletét, ha azt a nagyszülőkre bízni nem lehet (márpedig hangsúlyosan és jogosan nem lehet). Azt sem tudjuk, hogy a közétkeztetéssel mi lesz, amely sok szegény magyar családban a gyerekek legfontosabb étkezését biztosítja.

Orbán elrendelte azt, amit még 14 órával korábban esztelenségnek tartott, miután erre minden parlamenti párt felszólította. Lehet, hogy ő már demokrácián kívüli állapotból kormányozna, de néha még elérnek hozzá a tények. Ebben a válságban ez az eddigi egyetlen bizakodásra okot adó mozzanat. Reméljük, még időben bekövetkezett.

Koronavírus-világjárvány
A sorozat további cikkei

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Hirdetés
Martin Luther King idejébe kell visszamenni, ha meg akarjuk érteni, mi van Amerikában
hvg360 Nagy Gábor 2020. május. 30. 16:15

Martin Luther King idejébe kell visszamenni, ha meg akarjuk érteni, mi van Amerikában

Tüntetést, zavargást és fosztogatást váltott ki több amerikai nagyvárosban, hogy egy fehér rendőr brutális intézkedése nyomán meghalt egy afroamerikai, ami fölélesztette a társadalmi egyenlőtlenség és a jogi megkülönböztetés miatt lappangó indulatokat a fekete közösségben, de a tiltakozók messze nem csak feketék. A rendőr ellen vádat emeltek, de nem lesz egyszerű bizonyítani a szándékosságot.