Itthon hvg.hu 2020. február. 20. 14:25

Két szocialista polgármester is átlép a DK-ba

Budapesten tovább erősödött a DK.

Kiss László III. és Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester otthagyja az MSZP-t, és átlép a DK-ba.

Az Indexnek a két polgármester közös választ küldött a pártváltásról, amiben megerősítették az információt. Azt írják, két fő oka volt az átlépésnek.

A polgármesteri programunk végrehajtásához a DK politikai közösségétől kaptunk megfelelő garanciákat és politikai támogatást. Másrészt az európai politikát illetően az a vonal áll hozzánk a legközelebb, amelyet a Dobrev Klára vezette EP-delegáció képvisel például az európai minimálbér, minimálnyugdíj és családi pótlék kérdésében.

Hozzátették, a lépés nem személyes politikai megfontolás, de „polgármesterként közvetlen közelről látjuk a méltatlan közalkalmazotti bérek és az alulfinanszírozott egészségügy minden következményét. Ennek megoldásához, akár visszafordításához éppen a DK európai politikája lehet a kulcs.”

A két polgármester még nem írta alá a belépési nyilatkozatot a DK-nak, a belépésről a DK testületei, a helyi pártszervezetei döntenek. Ez szerintük jövő héten megtörténik. De csütörtökön tájékoztatták a döntésről az MSZP kerületi elnökeit, akik elfogadták és tudomásul vették a döntést. Az MSZP azt írta, a két politikus komoly csalódást okozott a kilépésével, mert "cserbenhagyták a közösséget." A döntést mindenesetre tudomásul vették és továbbis sok sikert kívántak.

Az önkormányzati választás után két újpesti szocialista is pártot váltott, és átült a DK-ba. Január elején pedig Szanyi Tibor lépett ki az MSZP-ből, de neki viharos volt a viszonya a párttal, előtte Botka László szegedi polgármester, az MSZP korábbi miniszterelnök-jelöltje távozott. Ők nem a DK-ban folytatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.