Itthon hvg.hu 2020. január. 06. 18:58

Videóban ígér szigorítást Varga Judit a győri családirtás után

Az igazságügyi miniszter közölte: szigorítani fogják a feltételes szabadságra bocsátás feltételeit. Az Isztambuli Egyezmény ratifikálását ugyanakkor kizárta.

Imázsfilmet forgattak az igazságügyi tárca vezetőjéről a Kossuth Lajos téren, amelyben bejelentette, milyen szigorításokat terveznek bevezetni azután, hogy egy feltételesen szabadlábra helyezett 35 éves győri férfi – aki korábban kalapáccsal támadt alvó feleségére – december közepén megölte a fiát és a nevelt lányát, majd magával is végzett.

Varga Judit már korábban közölte, kivizsgáltatja, hogy miért nem látták a szakértők veszélyesnek a férfit; a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamarához fordult emiatt.

A tárcavezető a videójában elmondta, hogy mélyen megrázták a közelmúlt tragikus hírei, s hogy édesanyaként és nőként együttérez a fájdalmat elszenvedőkkel. Majd közölte:

igazságügyi miniszterként az erőszakkal szembeni zéró tolerancia jegyében fogok eljárni.

Bejelentette továbbá, hogy

  • aki más életére tör, azt ne lehessen feltételes szabadságra bocsátani! Ennek érdekében tavasszal szigorítják a feltételes szabadságra bocsátás szabályait.
  • meg kell vizsgálni, hogy a bíróságok megfelelő szigorral lépnek-e fel az élet elleni bűncselekmények esetében. Érvényesül-e a középmérték szabálya a büntetések kiszabásánál?
  • a bírói joggyakorlat felülvizsgálatát kezdeményezik a szülői felügyelet és kapcsolattartás, valamint a gyermekelhelyezés szempontjából.
  • mindezekkel összefüggésben a gyermekvédelmi jelzőrendszer működését is felül kell vizsgálni.
  • megduplázzák az Áldozatsegítő Központok kapacitásait, amire idén 600 millió forintot költenek.

Az már csak a videóhoz mellékelt szövegből derül ki, hogy a miniszter szerint „az Isztambuli Egyezménynek az ügyhöz semmi köze”. A magyar jogrendszer ugyanis szerinte a nők védelmében az egyezménynél hatékonyabb és erősebb védelmet biztosít.

Nem ratifikáljuk a migrációt is támogató egyezményt, amely azt is állítja, hogy az emberek nem férfinak és nőnek születnek, hanem léteznek társadalmi nemek”

– olvasható a tárcavezető Facebook-oldalán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról