Itthon 2019. november. 27. 09:30

Megszavazták az új parkolási rendeletet és az atlétikai vébét - élőben a Fővárosi Közgyűlésből

Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányában azt ígérte, nem épül addig újabb stadion Budapesten, amíg nincsen minden kerületben CT-vagy MRI-központ.

Most érkezett

Elindítják az országos népszavazásra vonatkozó aláírásgyűjtést, amennyiben a kormány nem teljesíti a Fővárosi Közgyűlés által megszavazott követeléseket év végéig – jelentette be Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. Mind az öt feltételhez ragaszkodnak, a kormány nem bújhat ki az egészségügyi plusz forrás alól gazdasági válságra hivatkozva sem. A Kúria által jóváhagyott kérdésre (amely az atlétikai stadionról szól) március végéig lehet aláírást gyűjteni. Ha a kormány átveri a Közgyűlést – akár úgy, hogy nem tartja be a megállapodást, akár úgy, hogy áprilisban módosítja a kormányhatározatot –, "a politikai arcvesztés felelőssége őket terheli" – mondta Fekete-Győr. "Akkor kiderül mindenki számára, hogy a kormány nem tiszteli a megállapodásokat, így a következő öt évben nem lenne értelme tárgyalni semmiről."

Hadházy Ákos kicsit csalódottnak tűnt, azt mondta, szerinte kellett volna egy budapesti népszavazás, de megérti a városvezetés szempontjait is. Azt ígérte, aláírást csak akkor kezdenek gyűjteni, ha azt a Közgyűlés is támogatja. Nagy kérdés szerinte, hogy a most következő tárgyalásokkal nem legitimálják-e magát a kormányt is.

Percről percre

Szerdán kora délután a közgyűlés egyhangúlag megszavazta, hogy mehet a Budapest által rendezett atlétikai világbajnokság, és a hozzá épülő stadion is a Közvágóhídtól délre.

A stadionhoz Karácsony Gergelynek és Baranyi Krisztinának is voltak feltételei, a közgyűlés ezekkel a feltételekkel együtt támogatta az atlétikai vébét. A feltételekről itt írtunk bővebben.

Karácsony Gergely azt mondta a szavazás után, hogy felveszi a kapcsolatot a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel.

Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, olyan politikusokat győztünk meg erről a kompromisszumos javaslatról, akik ezek nélkül egy nagy nemet mondtak volna az atlétikai stadion ügyére. Név szerint megnevezte a jelen lévő Fekete-Győr András Momentum-elnököt is. Karácsony ezért azt kérte, támogassa a közgyűlés az előterjesztést.

Megkezdődött a vita az igencsak várt atlétikai stadionról szóló javaslat ügyében, ennek során Pikó András józsefvárosi polgármester arról beszélt, a jövőben legyen kötelező budapesti népszavazás arról, hogyha a kormány valaha is újra olimpiára, vagy egyéb nagy sporteseményekre szeretne pályázni. Az idő rövidsége miatt azonban az atlétikai vébét most nem akadályoznák meg, mondta.

László Imre XI. kerületi ellenzéki polgármester - aki egyébként kórházigazgató volt - arról beszélt, muszáj, hogy egy olyan kórház épüljön Budapesten, amely a Szent János Kórház funkcióját át tudja venni.

A közgyűlés megszavazta a javaslatot 18 igennel, a fideszesek tartózkodtak, egyedül Kovács Péter fideszes képviselő szavazott nemmel. A fő változások tehát:

  • a kerületi önkormányzatoknak maguknak kell a parkolási ügyeket intézniük, nem alvállalkozón keresztül,
  • kevesebb automata lesz, minimum minden 75 méter helyett minimum 250 méterenként kell őket elhelyezni ezentúl,
  • kezdeményezik a mobilfizetések esetében a kényelmi díjak csökkentését a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nél és a telefonos szolgáltatóknál.

Karácsony Gergely lezárta a vitát, és azt kérte:

különböztessük meg a hazugságokat a valóságtól. Mert hiába van önöknek propagandamédiája, amely nagyon sokszor elismétel dolgokat, azok attól még nem lesznek igazak.

Az igazság tehát nem az, hogy a parkolási rendszer napi 1 millió forint veszteséget okoz, hanem napi 1 millió forint pluszt termel. Karácsony úgy folytatta:

Köszönöm, hogyha az ígéreteimre emlékeztetnek, igen, én azzal nyertem választást, hogy volt programom, tudom, hogy ez önöknek furcsa, de éppen ennek a programnak volt a része az egységes parkolási rendszer bevezetése.

A 10-es számú előterjesztésről vitáznak a képviselők - az új rendelet egységesítené a parkolási rendszert, és azt szabná ki, hogy a kerületek ne adhassák ki alvállalkozóknak a parkolóautomatákat üzemeltetését, illetve a díjbehajtást, hanem saját maguk, illetve az általuk létrehozott vállalkozások intézzék majd mindezt.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester azt hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy szorítsák vissza a készpénzes fizetési lehetőséget, mert ez termeli a legtöbb pluszköltséget a kerületeknek a fizetési módok közül, illetve így történik a legtöbb visszaélés is.

Baranyi arról is beszélt, éppen ezért célszerű ritkítani a parkolóautomatákat, ezzel is növelve az egyéb fizetési módok elterjedését.

A napirend előtti vitában több fideszes képviselő is arról beszélt, hogy pártjuk mindig szolidárisan járt el a hajléktalanokkal, és megtette kötelességét az ellátásban Budapesten. Erre több ellenzéki képviselő is emlékeztette a fideszeseket, hogy a Fidesz-kormány hozott olyan törvényt, amellyel kriminalizálta a hajléktalanságot.

A vita egyébként arról az ellenzéki, 5-ös számú napirendi pontról folyik, amely azt vizsgáltatná meg, hogy amennyiben az idősellátásban vannak még szabad félrőhelyek, azokat lehessen idős hajléktalanokkal feltölteni, legalábbis a közelgő téli időszakban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés