Itthon Tóth Richárd 2019. szeptember. 06. 13:30

Mégsem zárták ki a zsidózó-cigányozó polgármestert a Fideszből, a párt most is őt indítja Kecelen

Tóth Richárd
Szerzőnk Tóth Richárd

A zsidók tartják kézben az országot, de a cigány gyerekeknek is kijár a pofon – mondta öt évvel ezelőtt Kecel polgármestere, Haszilló Ferenc. Orbán is megkapta tőle a magáét. Akkor a Fidesz távozásra szólította fel, végül – mint most kiderült – mégsem zárták ki, a Fidesz jelöltjeként indul újra, hogy vezesse a Bács-Kiskun megyei várost.

Önkormányzati választás 2019

Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.

Óriási vihart kavartak öt évvel ezelőtt Haszilló Ferenc polgármester szavai. Az akkor a Magyar Narancs oldalán közzétett felvételek szerint a fideszes városvezető többek között azt mondta, hogy:

  • a kétharmadnak vissza kellene állítani a halálbüntetést és öt-hat liberális politikust kivégezni,
  • a zsidók tartják kézben az országot, de a cigány gyerekeknek is kijár a pofon,
  • „az Orbán sem tud mit tenni, nem tud többet tenni, mert ott is megvannak ugyanazok a zsidók. Aki párttag volt, nem lehetne benn a parlamentben”,
  • Orbán eleve megöregedett már.

Akkori közleményében a Fidesz kezdeményezte Haszilló kizárását. „A leközölt hangfelvételen elhangzó, emberi méltóságot durván sértő, társadalmi csoportokat kirekesztő és megalázó mondatok nem méltóak egy polgármesterhez és a Fidesz Magyar Polgári Szövetséghez. Ezért kezdeményezzük Haszilló Ferencnek a Fideszből történő kizárását, és egyúttal felkérjük polgármester urat, hogy a megszerzett mandátumáról azonnali hatállyal mondjon le.”

Érkeztek olyan hírek öt éve, hogy Haszilló lemond, de hamar kiderült: a városvezető marad a helyén, jelenleg is polgármester, bár korábban az MTI-nek azt mondta, függetlenként folytatja pályafutását. Lejárató akciót sejtett a felvételek nyilvánosságra kerülése mögött, illetve azt mondta, hogy egy fárasztó nap után valaki, akit bizalmas munkatársának tekintett, titokban rögzítette a szavait, és archiválta, hogy vele szemben felhasználják. Az elhangzottakért vállalja a maga felelősségét, „annak ellenére, hogy manipulálták a nyilvánosságra került felvételt”. Akkor azt is elmondta, sajnálja szavait, megköveti azokat, akiket megsértett.

Öt évvel ezelőtt Haszilló arról is beszélt, tudomásul vette, hogy a Fidesz kizárta őt a pártból. Azonban a Nemzeti Választási Iroda adatlapja szerint Haszilló idén is indul a polgármesteri tisztségért, már nyilvántartásba is vették, a Fidesz–KDNP jelöltjeként. (Egy független jelöltként induló kihívója lesz.) Megkerestük Haszillót, aki a hvg.hu-nak azt mondta,

a felsőbb vezetés

mégsem zárta ki a pártból. Az eljárás valóban elindult ellene, megyei szinten a kizárását javasolták, de azt maga sem tudja, miért nem ment végig a folyamat.

Másfél éve tudta meg, hogy még mindig a Fidesz tagja, elmondása szerint egy országgyűlési képviselő mondta meg ezt neki.

Nem volt semmi magyarázat.

Levélben kerestük a Fideszt, hogy megtudjuk, mi történt, amint válaszolnak, a cikket frissítjük.

Frissítés – 13:53

Cikkünk után válaszolt Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke, amit változtatás nélkül közlünk, egyetlen zárójeles megjegyzéssel:

„Haszilló Ferencet az idézett kijelentései után választották meg 5 évvel ezelőtt a város polgármesterévé. (Haszilló szavai 2012-esek, ami tényleg a 2014-es önkormányzati választások előtt van időben, de a Magyar Narancs a felvételeket 2014. október 20-án hozta nyilvánosságra, ami viszont a 2014. október 12-i önkormányzati választások után van – T. R.) Azóta rendezte a viszonyát a cigány kisebbséggel, olyannyira, hogy rendszeres vendége a helyi cigány közösség különböző rendezvényeinek.

Haszilló Ferenc a korábban felfüggesztett Fidesz tagságát helyreállította és ő a Fidesz jelöltje Kecel város polgármesteri pozíciójára.

A Fidesz nem tűr meg semmiféle rasszizmust a sorai között, ha valaki ezen a területen hibázik, félreérthetően fogalmaz, elnézést kell kérnie és cselekedeteivel kell bizonyítania, hogy egyet ért a Fidesz bármi fajta rasszizmust elutasító értékválasztásával és politikájával.”

Korábban megírtuk, hogy ismét fideszes támogatással indul az edelényi Molnár Oszkár. Egykori zsidózó és cigányozó kijelentései Orbánnak is kínosak voltak, a Fidesz egyszer már ki is zárta, most mégis támogatják.

(Kép: Haszilló Ferenc)

Önkormányzati választás 2019
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Vállalkozás Sztojcsev Iván 2021. április. 12. 14:30

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Nem mindennapi üzletet hozott össze a brit uralkodócsalád: kilenc generáció óta örökítik tovább a jelenleg közel 30 ezer milliárd forintosra becsült üzleti értéküket, az ingatlan- és földvagyonuk pedig évente több tízmillió font nyereséget hoz számukra az állami támogatáson felül. De miből élnek meg ők pontosan, és mit tesznek, hogy évről évre érkezzen hozzájuk a bevétel?