Itthon hvg.hu 2019. július. 12. 17:17

Leállt a klíma, vizes ruhával hűtötték műtét közben a gyerekeket Pécsen

A Magyar Hang szerint több vidéki kórház műtőjében is 30 fok feletti hőmérsékletben végzik az operációkat

Klímaproblémák miatt jeges ruhával hűtötték a gyerekeket az életmentő műtétek közben a Pécsi Tudományegyetem gyermekklinikáján – írta a Magyar Hang. A lapnak egy pécsi olvasó számolt be róla, hogy gyermeke műtétje az eredeti tervek szerint június első felében lett volna, ám az intézmény jelezte, hogy a beavatkozásra csak később – jelen állás szerint közel másfél hónapnyi csúszással, július második felében – kerülhet sor.

A szülő szerint a gyermekklinika dolgozói arról panaszkodtak, évek óta bajok vannak a műtők klimatizálásával, levegőcseréjével és ezt bár ezt számos alkalommal jelezték az intézmény vezetése felé az elmúlt években, semmi nem történt.

Hozzátette: odáig fajult a helyzet, hogy csak életmentő műtéteket hajtottak végre és azokat is csak úgy, hogy közben, vizes, jeges ruhával hűtötték a gyerekeket, miközben az orvosokról törölni kellett verejtéket. A dolgozók végső elkeseredettségükben és a szülőket kérték, hogy írjanak az intézmény vezetőségének, mivel az ő szavukra semmi nem történik már évek óta. A szülők állítólag ezt meg is tették, de semmilyen választ nem kaptak.

A Magyar Hang megkereste a PTE Klinikai Központot, ahol azt mondták: egyszeri, átmeneti üzemzavar történt, de annak is már egy hónapja.

„A gyermekklinika sebészeti műtőjében egy hónappal ezelőtt, június 12-én, rövid időre meghibásodott a légkezelő berendezés, amit még aznap délutánra sikerült a szakembereknek megjavítania, így egyetlen sürgős műtétet sem kellett elhalasztani. Fontos hangsúlyozni, hogy sürgős műtétet egyébként sem halaszt el semmilyen esetben a klinika, legfeljebb másik épület műtőjébe irányít át. A klinika sebészeti műtőjének légkondicionáló berendezéseit azóta, június második felében jóval modernebb, új eszközökre cseréltette a Pécsi Tudományegyetem, így a június közepén jelentkezett probléma nem ismétlődhet meg. A klinika nem sürgős, halasztható műtéteit június 12-én valóban átütemezték, de úgy, hogy legkésőbb nyár végéig valamennyi betervezett műtétre sor kerüljön” – írták.

A lap szerint komoly problémák vannak az ajkai Magyar Imre Kórházban is. Úgy tudják, hogy az intézményben szintén évek óta nem működik a központi klíma, a műtőkben 30 fok feletti a hőmérséklet. A problémára félmegoldást találtak: split klímákkal próbálják hűteni a levegőt.

Korábban szintén a Magyar Hang információira hivatkozva mi is megírtuk, hogy a Kútvölgyi úti kórházban operáció közben rosszul lett az egyik alkalmazott a hőség miatt. A műtőkben állítólag olyan meleg van – akár 35 Celsius-fok –, hogy a sebészek "házi praktikákat" alkalmazva próbálják felfogni az izzadságukat.

A cikk állításaira közleményben reagált a Semmelweis Egyetem, azt írták, hogy nem igaz, hogy a klinikáik közül többen is gondok vannak a műtők hűtésével.

A történet újabb fejezettel bővült, miután a lap névtelen levelet kapott a Semmelweis dolgozóiktól, akik tételesen cáfolják az intézmény reakcióját. A dolgozók azért nem vállalják a nevüket, mert elmondásuk szerint félnek a retorzióktól: az egyik intézmény igazgatója a lap munkatársának azt mondta, aki szivárogtat, azt „a rektor úr azonnali hatállyal kirúgja”.

(Címlapképünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról