Itthon hvg.hu 2019. július. 03. 09:34

Győzelmi jelentést adott Orbán

Tájkép csata után címmel került ki videó Orbán Viktor Facebook-oldalára az uniós csúcs lezárását követően, amelyben a miniszterelnök értékelte a tanácskozás eredményeit.

A kormányfő arról beszélt, hogy volt két olyan jelölt az Európai Bizottság elnöki posztjára – Manfred Weber és Frans Timmermans –, akik Magyarország számára nem voltak elfogadhatóak, hiszen korábban már bizonyítékát adták annak, hogy nem tisztelik a magyarokat.

Orbán szerint az, hogy az Európai Bizottság elnöki posztjára "egy hétgyerekes német családanyát" – Ursula von der Leyen német védelmi minisztert – javasolták az EU állam- és kormányfői,

már önmagában sokat elárul arról, hogy fordulat várható Európában."

Azt ugyanakkor valamiért nem említette meg a kormányfő van der Leyenről, hogy 2014-ben ideiglenesen befogadott magukhoz egy szíriai menekültet. 2015-ben pedig elfogadhatatlannak és a meglévő európai szabályokkal ellentétesnek nevezte, hogy Magyarországon könnygázt és vízágyút vetettek be a menekültek ellen.

Orbán arra számít, hogy viták, véleménykülönbségek a jövőben is lesznek, de sokkal nagyobb esély van ezek "sikeres megvívására", mint korábban.

"Fontos győzelmet arattunk, de a nemzetközi politika sosem ér véget, nincs olyan, hogy egyszer csak abbahagyják. Következésképpen mindig új kérdések, új viták jönnek elő. És miután nekünk, magyaroknak és közép-európaiaknak megvan a határozott és világos érdekünk, most már erőnk is van, hogy ennek érvényt tudjunk szerezni, ezért ki fogunk állni az érdekeink mellett a következő időszakban. A különbség az, hogy most nagyobb esélyünk van a sikerre, mint bármikor korábban volt" – összegzett a miniszterelnök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról