Itthon MTI 2019. június. 20. 09:31

Jogerős: életfogytiglant kapott a halálkamion-ügy négy vádlottja

Jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla a 71 halálos áldozattal járó 2015-ös embercsempészési ügy négy vádlottját.

A táblabíróság az elsőrendű vádlott afgán férfit és három bolgár állampolgárságú társát

különös kegyetlenséggel, több ember, részben 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében

mondta ki bűnösnek. A negyedrendű vádlott a bűncselekményt tettesként, három társa bűnsegédként követte el. A bíróság a vádlottakat bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés bűntettéért is elmarasztalta.

A vádlottak közül csak a harmadrendű vádlott bocsátható feltételes szabadságra, legkorábban harminc év letöltése után.

Tíz vádlottat társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettéért mint bűnszervezet tagját marasztalt el a bíróság, őket négy és tizenkét év közötti börtönbüntetésre ítélte.

Előzmények

Az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék a parndorfiként ismertté vált esetben négy vádlottat különös kegyetlenséggel, több ember, részben 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés és társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettében mondott ki bűnösnek, s ezért őket bűnszervezet tagjaként 25 év fegyházbüntetéssel sújtotta, kimondva, nem bocsáthatók feltételes szabadságra.

Tíz vádlottat társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettéért marasztalt el a bíróság, őket három és tizenkét év közötti szabadságvesztésre ítélve.

A Kecskeméti Törvényszék elsőfokú ítélete szerint a bűnszervezett 2015 februárja és 2015. augusztus 27. között működött, júniustól napi rendszerességgel szállítottak embertelen körülmények között migránsokat arra alkalmatlan, zárt, sötét és levegőtlen tehergépkocsikkal Ausztriába és Németországba. Kezdetben naponta 20-40, augusztus közepén már száz embert juttattak Nyugat-Európába.

Halálkamion-per: "Ne halld meg a dörömbölést, azok bent dögöljenek meg"

Megrázó részleteket közölt az ügyészség a vádiratban a 71 ember halálát okozó halálkamion ügyében.

Az elsőfokú ítéletben összesen 26 vádpont szerepel, ezek közül a huszonötödik az, amikor a vádlottak augusztus 16-án hajnalban Mórahalom térségéből elindultak egy hűtőkamionnal, amely rakterébe 59 férfit, nyolc nőt és négy gyereket zsúfoltak. A szakértői vélemény szerint a raktérbe zsúfolt emberek az indulástól számított három órán belül – még magyar területen – gyötrelmes körülmények között megfulladtak.

Ausztriában, az autópályán, Parndorf közelében 2015. augusztus végén találták meg egy álló tehergépkocsiban a 71 migráns holttestét. A magyar szervek a szerb határ közelében még aznap délután elfogtak négy gyanúsítottat.

A kamiont a negyedrendű vádlott vezette, a járművet a csoportot irányító elsőrendű vádlott, egy afgán férfi és két bolgár társa, a harmad- és negyedrendű vádlott kísérte.

A másodfokú tárgyaláson Vörös István ügyész azt indítványozta, hogy a táblabíróság az emberölés miatt is elmarasztalt négy vádlottra életfogytig tartó szabadságvesztést szabjon ki, azzal, hogy csak a másodrendű vádlott bocsátható feltételes szabadságra. Védőik e vádpont alóli felmentésre tettek indítványt. Az elsőrendű vádlott ügyvédje szerint a lehallgatott telefonbeszélgetések alátámasztják, hogy védence többször arra utasította a kamiont vezető negyedrendű vádlottat, álljon meg, vegyen vizet, és győződjön meg arról, hogy minden rendben van-e a raktérben lévő emberekkel, társa a lebukástól való félelem miatt azonban nem tett ennek eleget.

Az ügyész a csak embercsempészés miatt elmarasztalt vádlottakra is súlyosabb büntetés kiszabását kérte. Két vádlottat leszámítva – akik csak egy-egy Ausztriáig tartó szállításban vettek részt – cselekményük kétrendbeli embercsempészés bűntettének minősül, mivel a migránsoknak két államhatár átlépéshez nyújtottak segítséget, ezért büntetési tételkeretük felső határa magasabb, mint amit az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék figyelembe vett. Védőik szerint azonban nem állapítható meg, hogy az embercsempészés bűncselekményét a csoport tagjai bűnszervezetben követték el, ezért a kiszabott büntetések enyhítését indítványozták.

Az elsőrendű vádlott – és hozzá hasonlóan az emberölésért elmarasztalt három társa – az utolsó szó jogán elismerte az embercsempészés elkövetését, de többször is tagadta, hogy gyilkos lenne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Vállalkozás Sztojcsev Iván 2021. április. 12. 14:30

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Nem mindennapi üzletet hozott össze a brit uralkodócsalád: kilenc generáció óta örökítik tovább a jelenleg közel 30 ezer milliárd forintosra becsült üzleti értéküket, az ingatlan- és földvagyonuk pedig évente több tízmillió font nyereséget hoz számukra az állami támogatáson felül. De miből élnek meg ők pontosan, és mit tesznek, hogy évről évre érkezzen hozzájuk a bevétel?