2018. október. 31. 11:59 hvg.hu Utolsó frissítés: 2018. október. 31. 12:32 Itthon

Nyolc és fél évre ítéltek egy macedón drogcsempészt Szegeden

Több mint 47 kiló marihuánát próbált Magyarországon keresztül Csehországba szállítani.

Jogerősen nyolc és fél év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla szerdán egy macedón állampolgárságú kábítószercsempészt, aki több mint 47 kilogramm marihuánát próbált Magyarországon keresztül Csehországba szállítani 2016-ban, írja az MTI.

A táblabíróság különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a 49 éves férfit, és a szabadságvesztés mellett nyolc évre kiutasította Magyarország területéről.

A vádlott több ezer eurós tartozást halmozott fel, ezért hitelezői felszólították, dolgozza le adósságát. Megbízói ezután a járművében ötszáz literes üreget alakítottak ki, amelyben kilencven csomag marihuánát rejtettek el. Azt a feladatot kapta, hogy a kábítószert először Szlovákiába és Csehországba juttassa el, majd onnan telefonos utasítások alapján szállítsa tovább.

A vádlott 2016. december 17-én jelentkezett belépésre a röszkei határátkelőn, és a pénzügyőrök megtalálták az elrejtett kábítószert. A szakértői vélemény szerint a 47 kilónyi marihuána hatóanyag-tartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határának csaknem ötszöröse volt.

A táblabíróság – a drog mennyiségére tekintettel – súlyosította a Szegedi Törvényszék hét és fél év szabadságvesztést kiszabó elsőfokú ítéletét, lehetőséget látott azonban arra, hogy a magyar nyelvet nem beszélő vádlott a büntetését fegyház helyett börtönben töltse le.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.