Börtönbüntetés is lehet a vége, ha bebizonyosodik, hogy valaki egészségre ártalmas élelmiszert állított elő vagy hoz forgalomba.
Egy belga cég tulajdonában levő bajai feldolgozóüzemből eredt az a lisztériafertőzés, amely Európa-szerte kilenc emberéletet követelt – írtuk meg korábban. Ráadásul a lisztériafertőzés forrása több éven át fennállt: 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban előállított termékekben a baktérium ugyanazon törzsét azonosították, ami azt jelzi, hogy a feldolgozóüzem fertőtlenítése nem sikerült tökéletesen. A fertőzés miatt nem csak Magyarországon, de Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban is regisztráltak megbetegedéseket 2015 óta.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal korábban a jogsértés miatt megtiltotta az érintett termékek forgalomba hozatalát, és ami már kiment, annak visszahívására kötelezte. A termelés felfüggesztését nem kellett elrendelnie, azt ugyanis a hatósági ellenőrzés és mintavétel eredményei alapján a vállalkozás saját hatáskörben megtette. Az üzemet azonban nem zárták be, a cég a termelés újraindítását készíti elő – írja a 24.hu.
A Nébih azt közölte, hogy az üzem együttműködő, mindent elkövet az emberi megbetegedést okozó Listeria monocytogenes-fertőzöttség felszámolása érdekében, és támogatja a hatóság munkáját. Ez azonban nem elég: az élelmiszerlánc-törvény szerint akár ötmilliárd forint is lehet a büntetés az élelmiszerbiztonsági szabályokat legdurvábban megsértőkkel szemben. Azokra pedig, akik egészségre ártalmas közfogyasztási cikket készítenek vagy forgalmaznak, több év börtön is várhat.
A rendőrségre azonban eddig nem érkezett feljelentés a lisztériafertőzés ügyében. Az Országos Rendőr-főkapitányság a 24.hu kérdésére azt közölte: nem folyik nyomozás, és a Nébih is azt nyilatkozta, hogy a baktérium jelenléte önmagában még nem jelent problémát egy hűtőipari üzemben, ahol közvetlen fogyasztásra szánt élelmiszert nem gyártanak. A megbetegedést okozó kórokozók esetében viszont más a helyzet, ezért is rendelték el a termékek visszahívását.
A portál által megkérdezett szakértők szerint jogi szempontból nem egyértelmű a helyzet, de szerintük a gyártónak mindenképpen fogyasztásra alkalmas, biztonságos élelmiszert kell előállítania, kötelessége ennek megfelelő ellenőrző rendszert felállítani, és ennek alapján vizsgálni a termékét.