Itthon hvg.hu 2018. július. 04. 15:02

Teljes a tanácstalanság, hogy mi lesz a HírTV-vel

Simicska Lajos eladja cégbirodalmát Nyerges Zsoltnak, benne építőipari, mezőgazdasági, média- és közterületi reklámpiaci, illetve vagyonkezelői érdekeltségeit. Nagy kérdés, mi lesz a HírTV-vel, miután korábban Simicska bezárta a Magyar Nemzetet és a Lánchíd Rádiót.

Üzlettársának adja át üzleti érdekeltségeit Simicska Lajos: Nyerges Zsolt átveszi az egykori Közgép-vezér és családja saját és közös tulajdonában lévő építőipar, mezőgazdasági, média-, közterületi reklámpiaci és vagyonkezelői üzleti érdekeltségeit – áll a Nyerges Zsolt által kiadott közleményben.

Nagy kérdés, hogy mi lesz a HírTV-vel. Amikor a választások után Simicska bezárta a Magyar Nemzetet és a Lánchíd Rádiót (miután eladni sem akarta senkinek), felvetődött, mi lesz a tévétársasággal. A HírTV-ről sokáig az a hír járta, hogy Simicska különösen nagy kegyben tartja, médiaportfóliója ékeként tekint rá. De amikor az újság és a rádió bezárt, a tévénél is költségcsökkentésről lehetett hallani, lassú agóniáról és csoportos létszámleépítésről.

Ugyan Schlecht Csaba 2016 júliusában azt nyilatkozta még, hogy Simicska 2018 végéig félretette a pénzt a Lánchíd Rádió, a Hír Tv és a Magyar Nemzet működésére, most úgy tűnik (mivel a nyomtatott Heti Válasz is megszűnt, és a digitális változat sem tűnik hosszú távon életképesnek), az utolsó bástya sorsa is kérdéses.

Április közepén arról értesültünk, a csatornától 30-40 embert küldenek el, akkor a csatornánál állították, a „jelenlegi médiapiaci körülmények között a HírTV hosszú távú, hatékony működésének fenntartása érdekében a televízió csoportos létszámleépítést hajt végre. Az intézkedés a társaság több területét érinti, beleértve a menedzsmentet is.”

A szerdai Nyerges–Simicska-bejelentés teljesen váratlanul érte HírTV-s forrásainkat, név nélkül többen is csak annyit mondtak, házon belül is csak néhány napja kezdtek el arról suttogni, jöhet Nyerges; miközben pletykák több potenciális vevőről is vannak. Az ott dolgozóknak későbbre ígértek tájékoztatást, egyelőre nekik sincs tudomásuk arról, hogyan tovább.

Szeretnénk, ha hagynának minket dolgozni. Ahogy eddig is tettük a dolgunkat, ezután is csak ezt akarjuk – mondta egyikük.

Nyerges Simicska egyik legrégebbi üzlettársa, sokáig volt a Közgép vezérigazgatója is, de neki Simicskával ellentétben nem volt éles vitája, majd látványos szakítása Orbán Viktorral. Olyannyira nem, hogy Nyerges és Orbán 2016-ban, tehát már a G-nap után együtt adtak át egy szolnoki stadiont.

Simicska Lajos a Napi.hu idei kiadványa szerint Magyarország 13. leggazdagabb embere volt az eladás előtt, vagyonát a kiadvány 80 milliárdra forintra becsülte. A cégbirodalom azonban rég túl van a csúcson: a G-nap, vagyis az üzletember és Orbán Viktor látványos 2015 februári összeveszése óta ugyanis nem kap állami megrendeléseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 Bihari Ádám 2021. március. 04. 20:20

Nagyinterjú Élesben Szijjártó Péterrel: oltásjátszma, jachtozás, titkosszolgák és a Néppárt-balhé

Nem jókedvünkben döntöttünk a lezárásról, ha nem lépjük meg, nehéz helyzetbe került volna az egészségügy és az ország – mondta a lezárások bejelentésének napján Szijjártó Péter a hvg360-nak. A többi között kiderül, kitől kért engedélyt az interjúra a miniszter, barátja-e Szíjj László, mi a kormányzati álomposztja, elküldték-e FFP2-maszkért, és mit gondol a magyar sajtószabadságról.