Itthon hvg.hu 2018. május. 14. 13:40

Rogán: Nem eszik olyan forrón a Stop Sorost

Konzultálni fogunk és meghallhatjuk őket – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője arról, figyelembe veszi-e a kormány a Velencei Bizottság álláspontját a Stop Soros elfogadásakor.

Nem válaszolt egyértelműen Rogán Antal a hvg.hu kérdésére, hogy megvárja-e a kormány a Stop Soros parlamenti elfogadásával a Velencei Bizottság állásfoglalását. (A testület információink szerint június közepén alakítja ki álláspontját a még tovább szigorítandó törvényjavaslatról, az Európai Népártból pedig "erős kérés" érkezett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy a szavazáskor vegyék azt figyelembe.)

A Miniszterelnök Kabinetordát vezető miniszter a kérdésre hosszan ecsetelte, milyen hosszú ideig tart a parlamentben, mire egy törvényjavaslat végszavazásra kerül (a kétharmados részeket is tartalmazó törvények esetén nem lehet kivételes (gyorsított) tárgyalást kérni), és mivel a javaslatot eleve csak június eljén nyújták be, a válaszában burkoltan benne volt, hogy a végszavazás előtt a Velencei Bizottság álláspontát is ismeri már majd a kabinet.

A másként feltett kérésre, hogy figyelembe is veszi-e majd a testület feltehetően kritikus észrevételeit, a gazdasági bizottságbeli meghallgatása után Rogán Antal azt mondta:

"konzultálni fogunk és meghallgatjuk őket."

Arra a kérdésre pedig, hogy miért van egyáltalán szükség a szigorításra, a kabinetirodást vezető miniszter azt mondta: a javaslat tavalyi társadalmi konzultációjakor rengeteg – zömében szigorító – javaslat érkezett, ezek alapján szerinte több tényállást is megváltoztatának, de azt nem árulta el, hogy melyeket.

A gazdasági bizottságbeli meghallgatásán Rogán Antal korábban azt mondta: az új kormány már első ülésén tárgyalni fogja a Stop Soros szigorítását.

Legutóbb a Lex CEU esetében került szembe a kormány a Velencei Bizottsággal úgy, hogy nem várta meg a testület véleményét, amely utólag elmarasztalta a jogszabályt, amelyet aztán a kormány kénytelen volt módosítani, egészen pontosan egy határidő-módosítással elodáznia előírásai életbe lépését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. május. 13. 20:00

Ki osont be titokban és miért a magyar sportlövő szállodai szobájába?

Példátlan események követik egymást a hazai sportlövészeknél. Előbb a márciusi sportlövő-világkupán Újdelhiben a magyar férfi válogatott két tagja nem állt ki az egyik versenyszám döntőjére, mert harmadik társuk fegyvere szerintük szabálytalan volt. Az elmúlt napok pedig olyan, újabb fordulatot hoztak, amely miatt a magyar sportélet egyik legnagyobb botrányává fajulhat.