Itthon hvg.hu 2018. március. 23. 08:42

Szél Bernadett: Orbán börtönbe zár, ha áprilisban ő nyer

Fordulópontnak nevezte Orbán Viktor március 15-ei beszédét az Indexnek adott interjújában Szél Bernadett. Arról is beszélt, hogy szerinte fideszes győzelem esetén börtönbe zárja őt Orbán április 8. után, mert ráfogják, hogy amerikai kém.

Választás 2018

Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.

Nem igazán számít arra Szél Bernadett, hogy egy hónap múlva miniszterelnök lesz – ez talán az egyik legerősebb kijelentése az LMP miniszterelnök-jelöltjének, akivel az Index készített interjút.

Arról is beszélt, hogy a Fidesszel biztosan nem fognak koalíciós tárgyalásokat folytatni, erről döntést is hoztak.

Szerinte Vonával jobb volt egyezkedni, mint Gyurcsánnyal, mert ha azt nézi, hogy "egy tárgyaláson mennyire figyel a két fél egymásra, mennyire értik meg a felek egymás szempontjait, a Vonával folytatott megbeszélés hatékonyabb volt". De ez szerinte nem jelent ideológiai azonosulást. "Súlyos kritikáim vannak minden oldallal, de a legsúlyosabb Orbán Viktorral szemben, ezért tárgyaltunk mindenkivel" – mondta.

Megjegyezte, hogy szerinte azért nem sikerült az ellenzéki koordinációról megállapodni, mert látszott, hogy a pártok egyéni stratégiákat játszanak. "Nem egymás ellen használnák a puskaport, ha a kormányváltás lenne a cél."

Orbánnal kapcsolatban azt is mondta, hogy

beleégett a retinámba, ahogy a miniszterelnök az elégtétellel fenyegetőzik. A jogi elégtétel volt a legdurvább

Az Index itt rákérdezett, hogy ő személyesen milyen elégtételtől tart, mire Szél rávágta: akár börtön.

Hogy Orbán Viktor börtönbe zár, mert kitalálja, hogy amerikai kém vagyok például. Bármi megtörténhet, hiszen nincs jogállam. Emlékezzünk, az ellenzéki pártokat mondvacsinált okokból kezdte végigbüntetni az Állami Számvevőszék, ami anyagilag lehetetlenít el pártokat

Szerinte kiválóan működik a Fidesz propagandája. "Az emberek azzal állítanak meg, miért ölelkezem a csúnya Soros Györggyel és a csúnya Gyurcsánnyal. Hisz ott a plakát. Sokan nem ismerik a photoshop technikát, el kell magyarázni."

Szél arról is beszélt, hogy nincsenek oligarcháik, aki pluszforrásokat biztosítanának a párt számára a kampány idejére, és soha nem találkozott Sorossal és Simicskával sem. Mint ismeretes, Németh Szilárd szerint Szélt a magyar származású milliárdos küldte, Soros ügynöke. Szél ezzel kapcsolatban azt mondta, beperelte Németh Szilárdot, és hogy "téboly, agyrém kategória. De elég volt, hogy miatta gyakorlatilag mínuszról indulok egy vidéki kampánykörúton. Mert először azt kell elmagyarázni egy kocsmában, hogy nem vagyok Soros embere."

Ron Werber távozásáról ugyanakkor nem árult el részleteket, csupán annyit mondott, "maradjunk annyiban, hogy mindkét fél egyetértésével történt". Werber állítása szerint azt mondta, alkalmasnak találja őt miniszterelnöknek.

Az Index arra is rákérdezett, mi lenne a legelső intézkedése, ha megválasztanák, kiknek mennének az első telefonok. Szél erre azt mondta, az antikorrupciós tizenkét pont megvalósításával kezdené, és "nyilván az ember először megnézi pontosan, milyen állapotban van az államháztartás. De biztos, hogy Polt Péter és Matolcsy György menesztésével kezdenénk, az alkalmatlan és korrupt politikusokat kipenderítenénk az állami pozíciókból."

Választás 2018
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Élet+Stílus Vándor Éva 2020. október. 19. 20:00

Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Amy Coney Barrett főbírói jelölésével reflektorfénybe került egy egészen mostanáig kevéssé ismert, titokzatos vallási közösség, ezzel együtt pedig a kérdés, hogy a hit pontosan milyen mozgatórugóként működhet egy ember szakmai döntéseiben. Különösen, ha az a szakma alkotmánybírósági kérdésekre keresi a választ.