Itthon hvg.hu 2017. augusztus. 09. 16:20

Búcsúzunk Patyi Mátétól

Még négy éve sincs, hogy a hvg.hu online friss igazolásaként mutattuk be Patyi Mátét, aki egyik első cikkével rögtön nagyot robbantott: a magyar foci aktuális bukását (8-1-es vereség a hollandoktól) a Fradi utánpótlásban szerzett tapasztalataival kommentálta úgy, mint előtte még soha senki.

Fülöp Máté

Ez volt a belépő, de pillanatok alatt kiderült, hogy Mátéban ott van az a valami, ami felismerhetővé tesz egy igazán jó újságírót: az egyedi gondolkodás, az eredetiség és lényeglátás kombinációja, ami könnyed stílussal is párosult.

Bár a „magyarfocinak” rendkívül hiteles hangú kritikusa volt, „U” Mátéban egyszerre volt benne a tényfeltáró és a gonzo újságírói karrier lehetősége. Elsők között ment utána Kishantos beszántásának és az agrármutyinak, ő hozta össze, hogy Ángyán József a legfrissebb kutatásait a hvg.hu-n mesélje el.

Különleges cégportréi is voltak, amelyekben egy-egy vállalkozáson keresztül mélyedt el olyan kevéssé ismert területek feltérképezésében, mint a luxus tetoválás vagy az intimgyantázás. Ha nem lett volna Máté, a HVG-n aligha esett volna szó az amerikai fociról vagy a Z generáció olyan ígéretes start up-jairól, mint a BP vagy a 3D-ben Farmville-t építő Paraszt Wellness.

Talán senki se akart a HVG közelében annyira újságíró lenni, mint ő, és senkinek se adatott olyan kevés idő, hogy újságíróként megtalálja a hangját. Amikor a magyar köztársaság 25. születésnapját az ő jegyzetével köszöntöttük (pedig Mátét ’89-ben a Mikulás hozta, nem Szűrös Mátyás), már nagyon beteg volt. De mégis bízott benne, hogy lesz még ideje. Újságírásra is.

Szia, Máté! Nagyon fogsz hiányozni!

Hirdetés
Címkék
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?