Itthon hvg.hu 2017. július. 25. 12:28

Kormánykritikus újságírókat vehet célba a Fidesz következő lejárató kampánya

Magasabb sebességi fokozatra kapcsol a Fidesz propagandagépezete az előttünk álló kampányidőszakban: az eszközök nem változnak, a célpontok igen.

A Magyar Nemzet értesülései szerint Orbán Viktor hétvégi tusványosi beszéde egy újabb, médiaellenes kampány felvezetője volt; a lap úgy tudja,  a kormány tevékenységét bíráló lapok, tévék, rádiók, hírportálok után maguk az újságírók kerülhetnek a lejárató kampány célkeresztjébe.

Hogy ez pontosan mit jelent, még nem tudni. A lap forrásai arra utaltak, hogy megpróbálják majd aláásni a Fidesz belső viszonyait firtató, a gazdasági hátország üzleteit feltáró újságírók tekintélyét. Ebben természetesen kiemelet szerepe lesz az elmúlt évek során kiépített kommunkációs gépezetnek; ezek a médiumok (888.hu, TV2, Ripost, Origo) a kampányban ismét „szintet ugranak”.

Példaként a Magyar Nemzet cikk arra is kitér, hogyan próbálta a TV2 lejáratni a HVG újságíróját, Gergely Zsófiát.

Facebook / Orbán Viktor

A cikk felidézi, hogy a Fidesz viszonya a sajtóval mindig is ellentmondásos volt. Ennek ellenére 2014–2015-ig Rogán Antal és Lázár János rendszeresen tartottak háttérbeszélgetéseket. Sőt, 2015. január 29-én még Orbán Viktor is elbeszélgetett a nem kormánypárti főszerkesztőkkel, pedig a miniszterelnök évek óta nem ad interjút ezeknek az orgánumoknak.

 Később azonban a sajtó egy részét ellenségnek titulálta a kormánypárt; Orbán például a 2015-ös kötcsei találkozón azt fejtegette, hogy az „európai jobboldal szenved”, mert azok „az eszközök, a csatornák, amelyek ma a konzervatívok gondolatait és politikáját interpretálják”

Most szombaton Tusnádfürdőn pedig arról beszélt a miniszterelnök, hogy

„Soros maffiahálózatával és a brüsszeli bürokratákkal szemben kell állnunk a sarat, meg az általuk működtetett médiával kell megküzdeni a következő kilenc hónapban."

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.