Itthon hvg.hu 2017. május. 08. 10:32

Magyarérettségi, 2. rész: Kosztolányit, József Attilát, Radnótit kaptak a diákok

Vagy a novellát, vagy a két verset kellett elemezniük a diákoknak a megadott szempontok szerint. 150 percük volt a befejezésre.

A szövegértési és a szövegalkotási feladatok után a magyarérettségi második részében két műértelmező szövegalkotási feladatot kaptak a diákok: 150 perc alatt egy 400-800 szavas esszét kellett írniuk.

Idén egy Kosztolányi Dezső-novellát, egy József Attila- és egy Radnóti Miklós-verset kellett értelmezniük az érettségizőknek – értesült testvérlapunk, az Eduline. Vagy a novellát, vagy a két verset kellett elemezniük a megadott szempontok szerint.

A műelemzéssel legfeljebb 40 pontot szerezhetnek az érettségizők: a helyesírásra 8, az írásképre 2 pontot adnak. A szövegértési résszel együtt 100 az elérhető legnagyobb pontszám.

További részletek a feladatokról az Eduline-on olvashatók.

Idén a középszintű írásbelin megváltozott a szövegalkotási feladatlap szerkezete. A gyakorlati írásbeliség feladata átkerült emelt szintről középszintre, és Köznapi írásbeliség megnevezés alatt az érveléssel párban állt.

A vizsgázók a gyakorlati szövegalkotás és az érvelés között választhattak. A középszintű írásbeli érettségi vizsgán a műértelmező és a műveket összehasonlító feladat közül választhatott a vizsgázó.

A mostani érettségiken összesen 108 500 diák ad számot tudásáról. A vizsgák kedden a matematika-írásbelikkel folytatódnak.

Már hétfő reggeltől figyelje oktatási portálunkat, az Eduline.hu-t, ahol folyamatosan jelentkezünk az érettségi fejleményeivel: a feladatokkal, megoldókulcsokkal, értékelésekkel.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 Nagy Gábor 2021. február. 28. 16:00

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

A nevetségességből hosszú és nehéz út vezetett a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szervezetének ahhoz, hogy őket, és az általuk filmes és tévés produkcióknak kiosztott Golden Globe-díjat is komolyan vegyék. Ezért nem hiányzott nekik, hogy a mai online gálára időzítve a pénzügyeiket firtatta egy tényfeltáró riport. Arra is emlékeztettek, hogy még a 87 tag névsora sem ismert, azt viszont tudni, hogy egyedüli magyarként köztük van Návai Anikó.