Domány András
Szerzőnk Domány András

Érpataknak nincs érvényes zárszámadása.

Egy önkormányzatnak a törvényeken kívül a saját szabályait is be kell tartania – ez a lényege egy február 21-én kelt, de csak a március 22-i Magyar Közlönyben közzétett kúriai határozatnak. Az Orosz Mihály Zoltán polgármester miatt ismertté vált Érpatak község képviselői ugyanis tavaly szeptember 6-án úgy szavazták meg az előző évi költségvetés végrehajtásáról szóló rendeletüket, hogy az ülésnek nem volt elfogadott napirendje. Márpedig, mint a Kúria emlékeztet rá, a zárszámadási rendelet megléte előfeltétele a normatív állami támogatásoknak, azaz a település megfelelő működésének.

Az önkormányzatok a törvény keretei között megváltoztathatják saját szabályaikat, de ami érvényben van, azt kötelesek betartani, mert ez „a demokratikus döntéshozatali eljárás elengedhetetlen része” – mondta ki a legfelső bírói testület a megyei kormányhivatal javaslatára. A hibát április 1-ig kell kijavítani. Egyébként ugyanazon az ülésen döntöttek a képviselő-testület feloszlatásáról is, ami ugyanezért bizonyult érvénytelennek, ezért a decemberre tervezett rendkívüli választást bírósági tiltás miatt nem tarthatták meg a faluban.

A község honlapjáról meg lehet tudni, hogy mi volt az összefüggés a szabadkőművesek és Trianon között, valamint hogy a nőnapot március 25-én ünneplik, mert „az ősi szakrális ünnepkört is felforgató, értékromboló liberalizmus szemléletével szakítva, a nők tiszteletének és köszöntésének ünnepét már több éve áthelyeztük a ’március 8-i Nemzetközi Nőnap’-ról az ősi vallási és egyházi szakrális rendnek megfelelő időpontra, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepére”. A képviselő-testületről és üléseiről azonban nincs információ, tehát arról sem, hogy elfogadták-e már szabályosan a 2015-re vonatkozó zárszámadást.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.