Még nem is működhetett volna az a központi konyha, ahonnan hónapok óta ellátják a Zsidai-éttermeket, ugyanis nem volt használatbavételi engedély az ingatlanra – tudta meg a hvg.hu. Az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, hogy felmondták velük a bérleti szerződést. Közben Zsidaiék vitatják a konyhán tapasztalt szabálytalanságokat, sőt, van, amiért az ellenőröket okolják.
Pont egy hete hoztuk nyilvánosságra a Zsidai Gasztronómiai Csoport konyháján tartott ellenőrzés jegyzőkönyvét, amely számos szabálytalanságot rögzített. A Budai Várban üzemelő báziskonyhán többek közt jelöletlen termékeket, szabálytalanul tárolt húsokat találtak, de a körülményekkel is gondok voltak, ezek miatt a hatóság összesen 1 250 000 forint bírságot szabott ki.
Zsidaiék védekezésképp többek közt arra hivatkoztak, hogy még egy induló üzemről van szó, folyamatban van az egyeztetés, ráadásul a hatóság elmarasztaló határozata még nem is jogerős. Mivel így újabb kérdések vetődtek fel, megint megkerestük az érintett szakhatóságot és az I. kerület Budavári Önkormányzatot. Kiderült, hogy a helyzet sokkal durvább: az átalakított önkormányzati bérleményben lévő báziskonyhának még használati engedélye sem volt, mikor a gasztrocég már üzemszerűen főzni kezdett benne.
Csak ők tettek ajánlatot a várbeli bérletre
Az önkormányzat jegyzője, Nagy Teodóra részletesen ismertette a Zsidaiék által bérelt „kereskedelmi célú ingatlan” történetét, amit kronologikusan közlünk:
Tavaly november 15-én írtak ki pályázatot a Táncsics utca 25. sz. alatti helyiség bérbeadására, amin kizárólag a Zsidai-csoporthoz tartozó Opera Gasztronómia Kft. indult. A cég decemberben tett ajánlata az volt: vendéglátó tevékenység céljára, 5 évre, havi 500 ezer forint plusz áfa fejében vennék bérbe az ingatlant, amin „jelentős felújításokat” akartak végezni.
Egyedüli pályázóként Zsidai cége lett a befutó, a képviselő-testület rábólintott a bérbeadásra, így megkötötték a 2020. december 31-ig fennálló bérleti szerződést azzal, hogy a bérlőnek joga van azt további 5 évvel meghosszabbítani.
Papíron még építkeztek, de gyanúsak lettek a szagok
Az átalakítási munkálatok egy részéhez viszont építési engedély kellett, miután ezt megszerezték, a cég el is kezdte az építkezést. Idén júniustól viszont a budavári önkormányzathoz olyan bejelentések érkeztek, miszerint a „helyiségben valamiféle konyhai tevékenységet végeznek, ami szaghatásokkal jár”.
Mivel az építkezést lezáró használatbavételi engedélyük még nem is volt meg, az önkormányzat – állítása szerint – azt feltételezte, hogy biztosan csak„alkalmankénti konyhai jellegű tevékenységről” van szó, amire a „berendezések kipróbálása és a pályázati anyagukban említett lakókörnyezet-barát működés érdekében végzett mérések, tesztek miatt” van szükség.
Szeptemberben viszont sor került egy helyszíni szemlére, ekkor „ébredt gyanú az önkormányzatban, hogy a helyiségben már üzem- és üzletszerű tevékenységet végeznek” annak ellenére, hogy még használatbavételi engedélyük sincs. Ezért szeptember 26-i határozatával a Fővárosi Kormányhivatal I. Kerületi Hivatala megtagadta a használatbavételi engedély kiadását, és felhívta a cég figyelmét arra, hogy e nélkül nem is használhatja az ingatlant.
Október elején már kifejezetten felszólították Zsidaiék cégét, hogy „minden tevékenységet haladéktalanul szüntessen be,” és az alkalomszerű próbaüzemekről is előre értesítse az önkormányzatot. A jegyző szerint egyértelművé tették, hogy ha továbbra is illegálisan üzemelnek, akkor felmondhatják a bérleti szerződésüket.
Felmondták a szerződést az illegális működés miatt
Ez után pár nappal zajlott le az október 5-i ellenőrzés, amelynek jegyzőkönyve alapján előző cikkünkben beszámoltunk a konyhán tapasztalt problémákról. A vizsgálaton más hatóságok mellett az önkormányzat munkatársai is részt vettek, így vált végképp „egyértelművé”, hogy a bérelt helyiségben már „üzem- és üzletszerű tevékenységet végez az Opera Gasztronómia Kft.”. Méghozzá „a konyhafőnök elmondása alapján már 2016. május végétől”, ahogy azt a jegyzőkönyvben is rögzítették. Maga Zsidai Zoltán Roy is tavaszi nyitásról beszélt: egy korábbi cikkünkre írt, olvasói levélként közölt reagálásában „tavasszal nyitott termelőkonyhájuknak” nevezte a központi üzemet, ahonnan „összes egységüket, így többek között a Jamie’s Italiant is” ellátják.
Miután így bebizonyosodott az illegális működés gyanúja, két napra rá „a Budavári Önkormányzat mint tulajdonos és bérbeadó közjegyzői okiratba foglalva felmondta a bérleti szerződést, mivel az ott folytatott illegális tevékenységgel az Opera Gasztronómia Kft. az október 3-i felszólítást követően sem hagyott fel”. Az önkormányzat szerint ezzel Zsidaiék bérleti jogviszonya 2016. november 30-val megszűnt.
Duplán is bírságot kaptak – valótlant állítottak közleményükben
Közben viszont a cég még szeptember végén fellebbezett a használatbavételi engedélyüket megtagadó határozat ellen. A másodfokú hatóságként eljáró fővárosi kormányhivatal novemberben megsemmisítette a Zsidaiéknak kedvezőtlen határozatot, de azért, mert az elsőfokú hatóság az eljárásába „nem vont be minden érintettet, így különösen azokat a szomszédokat, akiket a zaj- és szagszennyezések zavartak”. Az önkormányzat szerint ugyanakkor a másodfokú hatóság is megerősítette, hogy a konyha „jelenleg engedély nélkül és szabálytalanul működik”.
Múlt heti cikkünket a Zsidai-csoport reagálásában sajtóhadjáratnak nevezte, és közleményükben helyreigazítást kértek, illetve jogi lépéseket helyeztek kilátásba. Ebben kifejezetten arra hivatkoztak, hogy az október 5-i ellenőrzésnél – az élelmiszerbiztonsági szakhatósággal ellentétben – „az önkormányzat mindent rendben talált”, ezt viszont a jegyző határozottan cáfolta. Mint írta, nemcsak részt vettek a vizsgálatban, de ők is bírságot szabtak ki a cégre. „Tehát az állítás, mely szerint Budavár Önkormányzata mindent rendben talált, nem felel meg a valóságnak” – fűzte hozzá a jegyző.
Nem veszik át a hivatalos iratokat
Az önkormányzat ennek ellenére sem zárkózott el attól, hogy tárgyaljon Zsidaiékkal, hiszen „céljuk, hogy a területén lévő vállalkozások hatékonyan, sikeresen és törvényesen működjenek”. Csakhogy szerintük a cég „nem működött együtt, az önkormányzat által küldött hivatalos leveleket és iratokat az október 3-i felszólítás óta nem veszi át a székhelyén”. „Ez a körülmény és az, hogy az Opera Gasztronómia Kft. az illegális tevékenységgel sem a felszólítást, sem a felmondást követően nem hagyott fel, nem tette lehetővé, hogy a tárgyalások eredményre vezessenek” – tette hozzá a jegyző. Nagy Teodóra szerint az önkormányzat "továbbra sem zárkózik el attól, hogy a felek között egy jogszerű, a gazdasági racionalitásnak is megfelelő megállapodás jöjjön létre".
A Zsidai Gasztronómiai Csoport a hvg.hu-tól helyreigazítást kérő közleményében azt állította, hogy „tényekkel utasítja vissza” cikkünk tartalmi állításait, ugyanis több ponton is vitatják a szakhatósági ellenőrök eljárását. Ezekkel újra megkerestük a Pest Megyei Kormányhivatalt, amely megerősítette, hogy a cég megfellebbezte az 1 250 000 forintos bírságot kiszabó döntésüket, így az nem jogerős. A fellebbezés november 30-n került a másodfokként eljáró élelmiszerlánc-biztonsági főosztályukhoz, amelynek 21 napos határidőn belül kell elbírálnia az ügyet (ez bizonyos esetekben még hosszabbodhat is).
Mivel így folyamatban lévő ügyről van szó, érdemben egyelőre nem tudnak reagálni azokra az érvekre, amikkel Zsidaiék visszatámadtak. Például azt állítják, hogy a hűtőik hőmérsékletével azért akadtak problémák, mert „az 5 órán keresztül tartó ellenőrzés során folyamatosan, huzamosabb ideig nyitott ajtó mellett vizsgálták a hűtőkamrákat, így természetes, hogy amíg a hűtő vissza nem hűt, addig a hőmérséklete ideiglenesen megemelkedik”.
Az csak próbatejszín volt
A lejárt szavatosságú, 6,6 kilogramm növényi tejszínről állítják, hogy csak „próbaként rendelték be laktózmentes opciónak”, de „az alkalmazását elvetették, a selejtezése emberi mulasztás miatt maradt el”.
Az egyik legkomolyabb kifogás a jegyzőkönyvben az volt, hogy a kötelező élelmiszer-biztonsági, minőségbiztosítási HACCP-rendszert nem megfelelően dolgozták ki, ráadásul erre már a júniusi ellenőrzéskor felhívták a figyelmüket, mégsem orvosolták az októberi vizsgálatig. Zsidaik viszont állítják: még júniusban elkészült a „megfelelő HACCP dokumentum”, ami „digitális formában”elérhető volt a helyszínen, fizikai mivoltában pedig a cég székhelyén”. Csakhogy a cégadatbázis szerint a cég székhelye egy Nádor utcai címen található – ahová Zsidaiék több más cége is be van jegyezve – , így a telephelyként megjelölt Táncsics utcai konyhán a HACCP „fizikai mivoltában” tényleg nem lehetett ott.
Akkor működhet, ha megfelel a szabályoknak
A Zsidai-csoport többször is arra próbált utalni, hogy báziskonyhájuk „részben fejlesztés alatt áll”, illetve még „induló konyha”, amiről egyeztetnek a hatóságokkal.
„Nincs ’induló konyha’ kategória, vagy ’próbaüzem’, ilyet az élelmiszerlánc-biztonsági jogszabályok nem tartalmaznak” – tisztázta kérdésünkre a kormányhivatal, amely szerint a működés megkezdésétől kezdve „minden konyhának meg kell felelnie a rá vonatkozó jogszabályi előírásoknak”.