Itthon hvg.hu 2016. szeptember. 16. 08:03

Orbán precízen végigkampányolta a péntek reggeli rádióinterjúját

A miniszterelnök szerint nem mindenre az a jó válasz, ha még több közös Európát akarunk, és egy-egy problémánál inkább hatásköröket vonnak el az EU tagállamaitól. Márpedig a menekültkvótákkal újabb hatáskört vennének el az országoktól, és a migránsok beengedésével olyan hibát követhet el Brüsszel, amit később nagyon nehéz lesz javítani – érvelt Orbán Viktor az október 2-i népszavazás mellett a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában. A teljes interjú kizárólag a menekültkérdésről és a kvótanépszavazáshoz kapcsolódó kampányról szólt. Orbán Viktor picit finomított a "brüsszeli cselről" szóló hétfői kijelentésén.

A péntek reggeli rádióinterjú most nem élő volt, felvételről sugározták, a műsorvezető szerint vágatlanul. Orbán Viktor elmondta, hogy a pénteki pozsonyi EU-csúcs miatt már csütörtök este elutazott a szlovák fővárosba, ezért az utazása előtt rögzítették a felvételt.

Orbán Viktor szerint az EU-nak őszintén szembe kell néznie az elmúlt időszakban elkövetett hibáival, amelynek két nagy következménye van: a Brexit és az ellenőrizetlen bevándorlás miatt előállt terrorhelyzet. A pénteki csúcstalálkozó alapját ez adja, belevágnak egy vitába, amit nem terveznek lezárni, és egyelőre nem is tudni, mikor lehet lezárni – vetítette előre.

Jelezte, hogy a visegrádi országok hivatalos formában is közzé akarják tenni javaslataikat, köztük a közös európai hadsereg felállítását, valamint azt, hogy a migráció kezelése legyen tagállami kérdés. A V4-ek nyilatkozatának szövege valószínűleg még csütörtök éjjel elkészül – jósolta a csütörtök este felvett interjúban. A javaslatokat az Európai Tanács elé terjesztik – közölte.

A miniszterelnök úgy véli, hogy a fő uniós kérdések közül első helyre kell tenni a migráció ügyét. Most Olaszországnál, a tengeren keresztül zajlik az illegális bevándorlás, de az ősz miatt nehezedik a tengeri útvonal, és a nyomás várhatóan áttevődik a balkáni útvonalra – érvelt.

A migrációs krízis fordulópont az EU történetében, mert kiderült, hogy az unió most nem tud közös választ adni egy problémára, és ezért kényszerült saját választ adni az ügyben Magyarország. Nem mindenre az a jó válasz, ha még több közös Európát akarunk, hatásköröket vonunk el megoldás gyanánt a tagállamoktól. Márpedig a menekültkvótával megint egy hatáskört vennének el az országoktól és központilag akarnak megoldani egy problémát. Ráadásul Magyarország esetében fennáll annak veszélye, hogy pénzt vonnak el, ha nem működik együtt – érvelt.

Szerinte a betelepítési kvóta ügye és a népszavazás nem egy elvont politikai ügy, mindenki a saját bőrön fogja érezni ugyanis, ha migránsok százait osztják szét az államok, települések között.

Orbán Viktor azt is mondta: Brüsszelben a döntéshozók között szerinte jószándékú, de naiv emberek vannak, a naivitás azonban később megbosszulja önmagát. A migráció más, mint a korábbi problémák, mert ha itt egyszer tévedünk, beengedjük a sok embert, később már nagyon nehéz lesz javítani ezt a hibát – magyarázta.

Az interjúban elhangzott még, hogy a miniszterelnök szerint az uniós határvédelem kérdésében van javulás, mivel már Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is első helyre teszi ennek javítását. Külső határvédelemre van szükség, ezért is kell most támogatni egyebek mellett Bulgáriát – utalt bulgáriai látogatására.

Orbán az interjúban egyértelművé tette, hogy szerinte technikailag és katonailag lehetséges megállítani az Európa felé tartó embertömeget, csak ki kellene ezt végre mondani. A migráció ügyében a pártszemüvegek sutba dobását javasolja – fogalmazott, és szerinte az október 2-i népszavazásnál sem a kormányról, illetve a pártokról szól, hanem arról, hogy meg tudjuk-e védeni közösen az érdekeinket.

Az interjúban rákérdeztek a parlamentben hétfőn, napirend előtt elhangzott kijelentésére, amelyben azt állította, hogy Brüsszel cselre készül, és baloldal városok vezetőivel akarnak lepaktálni a migránsok szétosztásáról.

Orbán Viktor kissé csiszolt a hétfőn elhangzott nyilatkozatán. Arra hivatkozott, hogy Nyugat-Európában vannak olyan baloldali városok, ahol transzparenseken üdvözlik az érkező migránsokat, és Brüsszel szerinte arra számít: más országokban is lesznek ilyen városok. A betelepítésről ugyanakkor úgysem a városvezetők, hanem az emberek döntenek majd október 2-án – rendezte le az ügyet ezzel a huszárvágással.

A csütörtök este rögzített interjú végén a műsorvezető meg merte kérdezni, hogy mi lesz a következménye annak, ha sikertelen vagyis érvénytelen lesz az október 2-i népszavazás. Orbán Viktor erről nem akart beszélni, szerinte most inkább arról kell beszélni ugyanis, hogy nagy egyetértést kell létrehozni a migrációs krízis ügyében.

Az interjúban a migráción, az uniós csúcson és a népszavazáson kívül más témákat nem érintettek.

Martin Schulz magyarázatot vár Orbántól

A pénteki pozsonyi csúcson hívja raportra az Európai Parlament elnöke Orbán Viktort, hogy megkérdezze, mire alapozza állítását, miszerint a baloldali városokban migránstelepeket hoznának létre a brüsszeli nihilisták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Tech hvg.hu 2021. április. 11. 14:00

Mire lehet elég egy háromhetes informatikusképzés?

Vajon hatékonyabb egy magáncég kezdőknek szánt programozótanfolyama a járvány elején meghirdetett állami képzésnél? A Green Fox Academy, a Microsoft és a HTTP Alapítvány háromhetes mentorált kurzusán olyan feszes tempót diktáltak, amellyel a klasszikus oktatásban felnőttek nehezen tudnak lépést tartani. Az is kiderült, hogy a “konzerv” tananyag is lehet hatékony mentorálással támogatva, nem szükséges az állandó tanári jelenlét.