2016. július. 27. 17:08 hvg.hu Utolsó frissítés: 2016. július. 28. 09:56 Itthon

Budapesten kapták el az unokázós csalók lengyel királyát

A Józsefvárosban kapták el azt a lengyel csalót, aki eurómilliókat keresett az unokázós csalással. Igazán nagyban utazott: osztrák meg német időseket húzott le a bandájával.

Budapesten fogták el a rendőrök az „unokázós maffia” vezéralakját, Marcin Kolompart, aki néhány napig a magyar fővárosban mulatott barátaival, de a Budapestről Hamburgba tartó Germanwings gépen már kommandósokkal körülvéve, bilincsben utazott. A fapadoson. Pedig luxus körülményekhez szokott – írja a Spiegel Online, a lap újságírói együtt utaztak a csalóval a repülőn. 

A rendőrségtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy K. Marcint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Célkörözési Alosztályának munkatársai fogták el 2016. július 18-án délután Budapest VIII. kerületében. A férfi ellen európai elfogatóparancs volt érvényben. A férfit a rendőrök kiadatási őrizetbe vették, az illetékes törvényszék 2016. július 20-án döntött a Németország részére történő átadásáról. 

Az unokázós csalások idehaza is ismertek, a bűnözők rendszerint idős embereket hívnak fel telefonon, és a sokszor nagyothalló nagyszülőknek az unokájukként mutatkoznak be, majd azt állítják, hogy sürgősen pénzre van szükségük, például mert bajban vannak, vagy mert karamboloztak egy másik autóval. A pánikba esett nagyszülők sokszor nem is gyanakodnak, azonnal segíteni akarnak unokájuknak, így abba is belemennek, hogy a telefonáló javaslatára egy hozzájuk elküldött ismeretlen embernek odaadják a pénzt. Utólag derül ki, hogy a csalóknak semmi közük nincs az unokához, akivel semmilyen baj nem történt.

A Spiegel újságírói meg is szólaltatták Kolompart, aki  csak annyit nyilatkozott: „Ich hab nichts gemacht" – vagyis „Nem csináltam semmit.” Erről más a véleménye a német rendőrségnek, akik azzal gyanúsítják az alvilágban „Lolli” néven ismertté vált férfit, hogy megtévesztéssel eurómilliókat csalt ki idős, tehetős német és osztrák állampolgároktól. 

Tavaly júliusban például 640 ezer eurót dumáltak ki - szó szerint – egy 82 éves osztrák asszonytól. Kolompar telefonon a nő háborús időkből ismert régi barátnak adta ki magát, és azzal vezette meg, hogy egy ingatlanvásárlási ügylethez lenne szüksége segítségre, majd a lakás bejáratához küldött valakit, hogy átvegye a pénzt az idős asszonytól. Ez volt a legmagasabb összeg, amit egy egyszeri trükkel valaha is kicsaltak embertől egész Ausztriában.

A telefonos trükk régi, de még mindig nagyon sok pénzt termelhet, mindezt Lolli életmódja is alátámasztja, írja a Spiegel Online. A lap szerint Kolompar a Facebook-oldalán luxusszállodákban, illetve, Ferrari, Porsche és Mercedes típusú luxusautók mellett pózerkedett. Megtehette, a csaló banda egyik legaktívabb háttérembereként milliókat keresett, euróban.

Kolompart  kilenc nappal ezelőtt vette őrizetbe a rendőrség egy józsefvárosi luxus-apartmanhotel közelében, ahol lakott. Az eredetileg Varsóban, és Gdanskban élő Lolli apja, Arkadiusz Lakatosz az unokatrükk értelmi szerzője a Spiegel Online szerint. „Hoss”, ahogy Lakatoszt nevezik az alvilágban, egy hatalmas roma klán vezére, amelyre már régóta feni a fogát a német és a lengyel rendőrség.

Lakatosz sokáig Hamburgban élt, de egy razzia során Varsóban elkapták, és néhány hónapot előzetesben töltött, majd 120 ezer euró óvadék megfizetése után szabadlábra helyezték, jelenleg szökésben van. Lolli azt a razziát megúszta, kiugrott az ablakon és megszökött. Budapesten a rendőrök több útlevelet is találtak nála.
Lolli józsefvárosi „búvóhelyének” szomszédságában lévő, meg nem nevezett szórakozóhelyen viszont szomorkodhatnak a maffiózó letartóztatása miatt, ugyanis Lolli és baráti köre bőkezűen szórta a pénzt.

A Spiegel által „Janosch” névvel illetett és idézett pincér szerint ugyanis a vendéglő bevétele ötven százalékkal megugrott abban a néhány napban, amíg a trükkös csalók ott dorbézoltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.