Itthon MTI / hvg.hu 2015. szeptember. 07. 18:13

Lemondott Hende Csaba honvédelmi miniszter

A honvédelmi miniszter azután adta be a lemondását, hogy a nemzetbiztonsági kabinet áttekintette a határzár ügyét.

Hétfőn ülésezett a kormány nemzetbiztonsági kabinetje, ahol "áttekintették az illegális bevándorlással kapcsolatos helyzetet, ezen belül beszámolót hallgattak meg a magyar-szerb határon épülő ideiglenes biztonsági határzár készültségi állapotáról".

A kabinet ülését követően Hende Csaba honvédelmi miniszter benyújtotta lemondását a miniszterelnöknek, amelyet Orbán Viktor elfogadott. A kormányfő ezek után felkérte Simicskó Istvánt a honvédelmi miniszteri feladatok ellátására.

Hende Csaba nem kívánt nyilatkozni lemondásának hátteréről.

A honvédelmi miniszter távozása bár többször felmerült, most mégis meglepetés. Ugyan szeptemberben várható a kormányátalakítás, ám Lázár János többször elmondta, az minisztereket nem érint, inkább államtitkárokat.

Ezért sokkal valószínűbb, hogy a kerítés építése miatt mondhatott le a tárcavezető. A kormány még június 25-én jelentette be, hogy 175 kilométeres szakaszon négy méter magas, kétszintű kerítésrendszer épül. Július közepén el is kezdődött a kerítés építése, ám csak egy próbakerítésé. Bár Orbán Viktor Tusnádfürdőn azt jelentette be, hogy a menekültügyi krízis miatt elvárja, hogy augusztus végéig épüljön meg az igazi kerítés.

A határzár építéséért egyébként Pintér Sándor és Hende Csaba volt felelős. A Magyar Honvédség szeptember elsején a Facebookon azt közölte, jól halad a munka második üteme és "a műszaki zárrendszer telepítése után ütemterv szerint zajlik a kerítés felállítása".

Találgatások

Vannak, akik úgy vélik, valójában Hende volt az, aki menni akart, mégpedig a honvédség bevetése körüli viták miatt. A távozó miniszter ugyanis kezdetben azt állította, ehhez alkotmányt kell módosítani, majd a kormány mégis úgy döntött, hogy nem. Elképzelhető - mondták forrásaink -, hogy a HM jogászai mégis úgy foglaltak állást, ahogy azt a miniszter az elején képviselte. Ezt még egy forrás valószínűnek mondta. Ő úgy fogalmazott, Hende nem akarta nevét adni egy összetákolt megoldához, amely szerinte jogilag védhetetlen.

Ennek a forgatókönyvnek a valószínűségét csökkenti azonban, hogy Hende - mint egy másik forrásunk fogalmazott - "hétfő reggel még nem úgy viselkedett, mint aki lemondana, és a HM-ben sem volt ilyen hangulat". Ez pedig azt sugallja, hogy Hende sorsa valóban a nemzetbiztonsági kabinet ülésén dőlt el. Az sem zárható ki, hogy ott bukott ki az, amit egy ideje már emlegetnek a honvédelemmel foglalkozó szakértők, és amiről a hvg.hu is írt. Az ugyanis, hogy ha 3500 főt akarnak a határhoz vezényelni, ez csak úgy lehetséges, ha ugyanekkora kontingens áll készen cserére. Ráadásul a Honvédségnél mindezt úgy kell megtervezni, hogy még tíz százalékot számolnak a szükséges kerethez. Ez azt jelenti, hogy Hendének 7700 főt kellett volna prezentálnia, ami a Honvédség mostani állapotában igen nehéz megvalósítani.

Simicskó lesz a miniszter

Váratlanul érte, hogy a miniszterelnök felkérte ma délután a honvédelmi poszt ellátására - mondta Simicskó István a hvg.hu-nak. Mint mondta, rövid gondolkodási időt kért, amíg egyeztetett családjával. Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor milyen feladattal bízta meg, mit vár el tőle miniszterként azt mondta, szakmai kérdésekről később fog nyilatkozni.

Simicskó István

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés