Itthon hvg.hu 2015. május. 25. 17:03

New York Times: Orbán újmódi diktátor

A New York Times újfajta, kifinomult diktatúrákról szóló cikke a török, venezuelai, perui, maláj, kazah elnökkel veszi egy kalap alá Orbán Viktort.

A lapban Sergei Guriev szentel egy cikket az újfajta diktatúrák jellemzésére. Az új diktátorok bársonyos ököllel uralkodnak című cikkében azzal kezdi, a hagyományos diktatúrák vértől és erőszaktól iszamosak, Hitlertől Mobutu Sese Seko zaire-i elnökig hullahegyek szegélyezik útjukat. Ám az újfajta diktatúrák már beszélnek a globális média nyelvén, értik a kölcsönös gazdasági függés törvényeit, és tisztában vannak azzal, mi az az információtechnológia. Erőszakot alig használnak, viszont eltörlik a fékek-ellensúlyok rendszerét, egy kézbe összpontosítják a hatalmat, és felőrlik az ellenzéket.

Ezek az új vezetők - és Guriev itt említi meg Orbánt a cikkében elsőnek Alberto K. Fujimori perui,Vlagyimir Putyin orosz, Recep Tayyip Erdogan török, Mahathir Mohamad maláj és Hugo Chávez venezuelai elnök társaságában - azzal fenyegetik a világot, hogy átalakítják a világrendet, és a törvény és szabadság elvét a cinizmussal és korrupcióval váltják fel. A Nyugatnak meg kell tanulnia küzdeni ellenük. Guriev hoz egy érdekes adatot: 1982-ben a nem demokrata országok 27%-a mészárolt le tömegeket, 2012-ben pedig csak 6%. Guriev sorolja a példákat, hogy lehet egy újfajta diktátor igen népszerű (Chavez, Nazarbajev), eminens kapitalista (Lee Kuan Yew szingapúri elnök, akit kötcsei beszédében Orbán is a sikeresek közé sorolt - a szerk.), hogy tévesztik meg választóikat cenzúrával, féligazságokkal és propagandával (mint Orbán).

Ha jól megy a gazdaságnak, ellenfeleiket megvásárolják, a médiatulajdonosokat hirdetési pénzekkel manipulálják. Az interneten akadályozzák a független tartalmakhoz való hozzáférést, avagy trollok tömegét szerződtetik bérgyalázkodásra, hackereket pénzelnek. Putyin csúcs nyugati kommunikációs cégeket bíz meg lobbizással, Nazarbajev pedig Tony Blairt vette maga mellé tanácsadónak.

Az új diktátorok nem válogatósak, ha kell gond nélkül használnak erőszakot, de inkább kerülik, mert az felfedné természetük valódi mivoltát. "És az erőszakért nemcsak túl nagy árat kell fizetni, igazából nincs is rá szükség". Az új diktátorok jogi-hatósági úton lehetetlenítik el ellenzéküket, "minek mártírokat gyártani, amikor úgy is legyőzhetőek, ha elvesztegetjük az idejüket" - Navalnijnak ezért kellett szembenéznie annyi képtelen váddal és feljelentéssel (fatolvajlás, egy szarvas megölése stb.).

A Nyugatnak alkalmazkodni kell ezekhez az új utakhoz: a diktatúrákért lobbizásnak üzleti-etikai vétségnek kéne lennie, a nyugati országoknak anyanyelvű, objektív médiát kéne ezen új diktatúrák lakói részére indítani, és a rendszerek kifinomultsága miatt türelmesnek kell lenniük.

A lap nem először ekézi Orbánt (megtette itt, itt és itt is), és vélhetően nem is utoljára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Nagyítás Máté Péter 2021. június. 18. 20:00

Orfűn tért vissza a fesztiválszezon

Többek között Krúbi és a 30Y koncertjével startolt el a szezon első fesztiválja Orfűn. A MiniFishingen szombat hajnalig közel 30 zenekar lép még színpadra, mi is ott jártunk, hogy újra átéljük a koncertélményt.