Vigyázzunk, mit eszünk árvíz idején!
Az árvizek, belvizek élelmiszer-biztonsági kockázatot is rejtenek – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Az élelmiszerek szennyezése árvíz idején valós és nagy közegészségügyi kockázat, az árvízzel szennyezett élelmiszerek fogyasztásra alkalmatlanok, mert megbetegedést, fertőzést okozhatnak – figyelmeztet a Nébih honlapján.
Az élelmiszer eredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak. Fontos, hogy aki e tüneteket észleli magán, forduljon orvoshoz – tanácsolják.
Árvíz során az elöntött kertekben szennyeződhetnek a beérő zöldségek, gyümölcsök; a szennyezett vízben ételfertőzést okozó baktériumok, vírusok, paraziták, bélféreg-peték lehetnek jelen, de az árvíz akár kiömlött, bemosódó vegyszereket is tartalmazhat. Az élelmiszer-biztonsági szakemberek a legkritikusabb pontokat és a legfontosabb tanácsokat gyűjtötték össze a hivatal kiadványaiban, melyeket itt talál!