Itthon MTI 2013. május. 09. 14:25

WiFi, kamerák, légkondi: bemutatták az új IC-kocsikat

Bemutatták csütörtökön a szolnoki vasúti járműgyártás első két új InterCity+ kocsiját, amelyek közül az egyik 90, a másik 60 százalékos készültségi állapotban van. Az utasok a tervek szerint év végén találkozhatnak először a hazai gyártású, korszerű személyszállító vagonokkal.

Az új kocsik légkondicionáltak, lesz bennük konnektor és GPS-vezérelt, fedélzeti és audiovizuális utastájékoztató-rendszer – mondta Ungvári Csaba, a MÁV-START vezérigazgatója.  

Az ingyenes internetezés lehetőségét WiFi biztosítja, és a kocsikat belső videofelügyeleti rendszerrel is ellátják. A járművek legnagyobb megengedett sebessége 200 kilométer lesz óránként, ezt a Németországba közlekedő vonatokban lehet majd kihasználni.

Ha lesz sorozatgyártás, a MÁV-Gépészet Zrt.-nél, illetve a MÁV Csoportnál lehetőség nyílhat majdnem kétszáz új munkahely létrehozására, ezen felül a hazai járműipari beszállítóknál további 200-250 munkahely jöhet létre – jelezte a vezérigazgató.

MÁV-Start

Az új járműveket már lefényezték, az első utasterében beépítették a padlót, válaszfalakat, poggyásztartókat, műanyag burkolati elemeket, légcsatornákat, üléseket, asztalokat. A munka a mellékhelyiségek kialakításával, a kézifék és kapcsolószekrények beépítésével, illetve az alváz alatti szerelvényezéssel folytatódik. A tervek szerint egy hónapon belül kerül fogóvázra a jármű, majd a feljáróajtók és a klímaberendezés üzembe helyezése következik.

A MÁV 2012 januárjában jelentette be, hogy két IC+ kocsi építésével újraéled a 18 éve szünetelő magyarországi járműgyártás. Az 1,4 milliárd forint költséggel járó projekt része az Új Széchenyi Tervnek, és elnyerte az Európai Unió 462 millió forintos támogatását.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?