2013. április. 15. 15:22 MTI Utolsó frissítés: 2013. április. 15. 15:17 Itthon

Szegedre kerül a Hunvald-pre másodfokon

A Kúria döntésének - nem pedig az Országos Bírósági Hivatal elnöke döntésének - értelmében a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik másodfokon a Hunvald-per, az első fokon eljáró két bíró pedig időközben a Fővárosi Ítélőtáblára került át - mondta Czine Ágnes, a Fővárosi Ítélőtábla büntetőkollégiumának vezetője hétfőn az MTI-nek, megerősítve a Magyar Hírlapnak adott nyilatkozatát.

A Népszava hétfői cikkében olvasható értesüléséről, hogy nem az egyes és kettes számú, hanem a harmadik tanács vezetője "adta vissza" a Hunvald-ügyet a Fővárosi Ítélőtáblán, Czine Ágnes azt mondta, hogy mind a 20 büntetőbíró, aki rész vehetett volna a másodfokú eljárásban, elfogultságot jelentett be, ezért a Kúriának a törvény értelmében új bíróságot kellett kijelölnie, ez pedig a Szegedi Ítélőtábla lett.

A Fővárosi Ítélőtábla büntetőkollégiumának vezetője hangsúlyozta, hogy a bíráknak nem kell indokolniuk az elfogultságot, az "nem mérlegelés kérdése". Ha elfogultságukat bejelentik, a bejelentéstől kezdődően nem járhatnak el az adott ügyben.

Czine Ágnes az MTI-nek megerősítette, amit a Magyar Hírlap múlt szombati számában mondott: az első fokon a Hunvald-pert tárgyaló két bíró időközben már a Fővárosi Ítélőtáblán dolgozik. 

Az erzsébetvárosi, milliárdos nagyságrendű ingatlanpanamák, korrupciós ügyek vádjával indult perben 2012. február 24-én első fokon, nem jogerősen másfél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék Hunvald Györgyöt, a budapesti VII. kerület volt szocialista polgármesterét, valamint nyolc és fél évre Gál Györgyöt, a kerületi önkormányzat volt szabad demokrata gazdasági bizottsági elnökét.

Az ügyészség súlyosításért, a vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.