2013. április. 04. 20:20 MTI Utolsó frissítés: 2013. április. 04. 20:21 Itthon

Zsíros uniós projektet mondott fel a hortobágyi génmegőrző

Felmondott egy 10 millió euró összköltségvetésű uniós projektet a hortobágyi génmegőrző. Az új vezetőség úgy látja ugyanis, hogy pályázat átgondolatlan volt, és vállalhatatlan jogi kockázatok vannak benne.

Legelőtavak élőhely-kezelése a Hortobágyon című európai uniós LIFE+ projekthez 2012-ben nyert támogatást a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. A felmondást Sárosi Eleonóra, a cég turisztikai és marketing igazgatóhelyettese jelentette be közleményben.

A társaság március 1-jén kinevezett vezetősége a cég új tulajdonosi joggyakorlójával, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósággal közösen megvizsgálta a pályázat céljainak jogszabályi hátterét, az eddig elvégzett munkát, és megállapították, hogy a tavaly szeptemberi kezdés óta eltelt fél évben gyakorlatilag semmi sem történt. A pályázatot pedig jogi értelemben átgondolatlanul, előkészítetlenül nyújtották be, illetve az időközben bekövetkezett jogszabályi változásokat sem vették figyelembe – írja.

Megállapították, hogy a Legelőtavak élőhely-kezelése a Hortobágyon című LIFE+ projekt "egyrészt felvállalhatatlan jogi kockázatokkal terhelt", másrészt főbb céljai egy időközben megjelent kormányhatározatnak köszönhetően külső források bevonása nélkül is megvalósíthatóak. Ezért a Hortobágyi Nonprofit Kft. a tulajdonosi joggyakorlóval egyetértésben úgy döntött, hogy a projektet a támogatási szerződés felmondásával befejezi – közölte Sárosi Eleonóra.

Hirdetés
hvg360 Matalin Dóra - Hamvay Péter 2025. május. 01. 17:30

Napi ötszöri étkezés vs. időszakos böjt – ezt eszi egy átlagos napon a dietetikus és az élelmiszerbiológus

Hogyan változott az étrendünk az elmúlt évtizedekben, és mit jelent az a sokkoló állítás, hogy gyakorlatilag egész nap desszertet eszünk? Mi történik a szervezetünkkel, ha 12, 16 vagy akár 24 órás szünetet tartunk a táplálkozásban? Lehetnek-e nem kívánt mellékhatásai az időszakos böjtnek? Mi a jó stratégia, ha sóvárgunk az étel után? Piacon vagy boltban vásároljunk? Csak nyersen együnk zöldséget? Többek között ezekről a témákról is beszélgettünk a HVG Címlapsztoriban Bartha Ákos élelmiszerbiológussal és Szabó Adrienn dietetikussal, akik azt is elmondták, ők maguk milyen étrendet követnek, vacsoráznak-e este hat után, és milyen táplálékkiegészítőt szednek.