2013. április. 04. 16:01 MTI Utolsó frissítés: 2013. április. 04. 16:23 Itthon

Lezárták a Hortobágy-Berettyó árvízkapuját

A Körösökön levonuló árhullám és a belvíz miatt lezárták az árvízkaput csütörtökön a Hortobágy-Berettyón, Mezőtúr térségében.

A kapu bezárása azért vált elkerülhetetlenné, mert a Hármas-Körös áradásának üteme meghaladja a Hortobágy-Berettyóét. A csütörtöki intézkedés nélkül indokolatlanul nőne a Hortobágy-Berettyó mentén élők és a környező védett természeti értékek fenyegetettsége – magyarázta Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A biztonságos vízelvezetést az a 24 szivattyú is segíti majd, amelyet a kapuhoz telepítenek. Ezek két napon belül készen állnak arra, hogy összesen másodpercenként 12 köbméter vizet emeljenek át a Hortobágy-Berettyó belvízrendszeréből.

A szakemberek azzal számolnak, hogy az előzetes várakozásaikkal ellentétben az árvízkaput hosszabb időn át zárva kell tartani. Amíg ez a helyzet fennáll, várhatóan szükség lesz a Hortobágy-Berettyóba történő egyéb vízbevezetések korlátozására ahhoz, hogy a folyó alkalmas legyen a mezőgazdasági és más területekről érkező káros belvizek befogadására, elvezetésére.

További tartalékokat jelent a rendszerben, hogy a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán rövidesen lezárják az Ágotai zsilipet. Az eddig innen érkező vizet a nagyiváni szükségtározóba irányítják.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság 340 kilométer hosszú védvonalából 198 kilométeren harmadfokú, 118 kilométeren másodfokú készültség van most érvényben. A tartósan magas vízállások miatt a gátak mentén már előfordulnak fakadóvizek, illetve talpszivárgások, de egyelőre nem igényelnek bevatkozást.

A belvízzel elöntött területek nagysága meghaladja a 13 500 hektárt. Négy belvízvédelmi szakaszon harmad-, öt szakaszon másod-, egy szakaszon első fokú készültséget rendeltek el.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?