2013. március. 28. 11:25 hvg.hu Utolsó frissítés: 2013. március. 28. 12:24 Itthon

Katasztrófaturisták jelentek meg a Holt-Tiszánál

A folyamatos tiszai vízszintemelkedés miatt a folyó Tiszauggal szemben átszakította a nyári gátat, a víz azóta ömlik a szikrai hullámtérbe – közölte a baon.hu Bács-Kiskun megyei híroldal, amely szerint azóta a gátnál megindult a katasztrófaturizmus.

A Tisza a folyó jobb partján, Tiszauggal szemben átszakította a nyári gátat, amire számítani lehetett, hiszen ott, ahol 2010-ben zsilipet akartak építeni, nem töltötték vissza a nyári gátat, így az csak 520 centiméteres magasságot bír el – közölte a baon.hu.

Ha megépült volna a zsilip, vagy visszatöltötték volna, akkor legalább egy méterrel magasabb szintet biztosan kibírt volna – mondta a portálnak Gönczöl István, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakaszvédelmi vezetője.

Az 520 centiméteres szintet már elérte a folyó és áttörte a gátat, jelenleg mintegy huszonöt méter szélességben ömlik be a folyóból a víz a hullámtérbe. A víz sebességére jellemző, hogy a szikrai Holt-Tisza medrét tegnap délutánra már teljesen feltöltötte, és a híd egy része is már víz alá került.

Gönczöl István szerint egy ideig, amíg ki nem egyenlítődik a folyó és a hullámtér vízszintje, látványosan fog emelkedni a vízszint. Amennyiben jó idő lesz – a meteorológia előrejelzések szerint a jövő héten már erre lehet számítani – az sem elképzelhetetlen, hogy a Tisza fenti szakaszán történő hóolvadás miatt hamarosan újabb nagy árhullám következik be.

A lakiteleki önkormányzatnak különösebb feladata jelenleg nincs az árvízzel kapcsolatban, de a stéget, amihez a csónakok voltak kikötve, meg kellett erősíteni, hogy el ne vigye a víz. A parkolóban lévő mutatványosnak is el kellett költöznie.

A nyárigát áttörésének híre gyorsan elterjedt és megindult a katasztrófaturizmus. Tegnap délután már sokan voltak kíváncsiak arra a Holt-Tisza hídjánál, hogy milyen magasan van a vízszint.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.