2013. február. 15. 17:14 hvg.hu Utolsó frissítés: 2013. február. 15. 17:14 Itthon

L. Simon: Sub pondere crescit palma!

Nem igaz, hogy nem tudott azonosulni a kormányzat kultúrpolitikájával - írta blogján a kulturálism államtitkári posztjáról leváltott L. Simon lászló, aki szerint ha Balog Zoltán úgy döntött, hogy a köztünk meglevő habitusbeli különbségek miatt leváltja, és Halász Jánosra bízza a terület irányítását, ezt neki méltósággal kell elfogadnia.

"Ahogy egy államtitkárnak képesnek kell lennie fontos szakmai és személyi döntések meghozatalára, úgy egy miniszternek is elvitathatatlan joga, hogy eldöntse, kivel kíván államtitkárként együtt dolgozni" - írta L. Simon László leváltott kulturális államtitkár pénteken született blogbejegyzésében. L. Simon szerint ha Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter úgy döntött, hogy a köztük meglevő habitusbeli különbségek miatt leváltja őt, és Halász Jánosra bízza a terület irányítását, ezt neki méltósággal el kell fogadnia.

L. Simon László várható leváltásának híre a hét elején jelent meg a sajtóban, ezek a források azt valószínűsítették, hogy az államtitkárt azért menesztik, mert bírálta a Magyar Művészeti Akadémia elnökét, Fekete Györgyöt. Szerdán lapunknak L. Simon azt mondta, nem bírálta Feketét. (Később erről a nyilatkozatáról állította azt, hogy nem tudta, hogy újságíróval beszél.)

Ezzel kapcsolatban L. Simon azt írta a blogon, hogy el kell oszlatnia azt a félreértést, amely szerint ő nem tudott azonosulni a kormányzat kultúrpolitikájával. "Ez természetesen nem igaz, hiszen kulturális államtitkárként javarészt magam határoztam meg a kormány kultúrpolitikáját. Hogy jól vagy rosszul, azt nem nekem kell megítélnem" - írja, hozzátéve, hogy innentől a hivatalos kormányzati kultúrpolitikát más fogja képviselni, akinek ezúton is jó munkát kíván.

Egyébiránt hozzátette, nem címekért, stallumokért vállalt politikai szerepet, hanem azért, hogy a kulturális szférát képviselje a politika világában, és amit kultúrpolitikusként fontosnak tart, azt továbbra is képviselni fogja. Sub pondere crescit palma! (Teher alatt nő a pálma) - zárta sorait L. Simon.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Vállalkozás Dobos Emese 2021. június. 20. 18:00

Magyar faluból, nyugdíjasokkal veszi fel a harcot a világcégekkel egy vállalkozás

Immár 27 asszonynak ad munkát a tardi Matyodesign társadalmi vállalkozás, akik akár 100-120 ezer forintot is "összehímezhetnek" nyugdíj mellé egy hónap alatt. A koronavírus-járvány azonban nemcsak a viszonteladóikat érintette hátrányosan, de a pandémia előtt induló új üzletágukat, a szervezett túrákat is. Az értékesítési modelljük azonban fordult. Váczi Rozival, a Matyodesign alapítójával beszélgettünk Tardon.