2012. november. 12. 07:29 hvg.hu Utolsó frissítés: 2012. november. 12. 08:26 Itthon

Azeri kiadatás: nem stimmelnek a dátumok az örmények szerint

Tíz nappal a baltás gyilkossal kapcsolatos garancialevél keltezése előtt már aláírták a Ramil Safarov kiadatásához való hozzájárulást – állítja Akopján Nikogosz az Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettese.

"Láttam ezt a hozzájáruló nyilatkozatot, amit augusztus 5-én írtak alá. A garancialevél – ami inkább tájékoztató jellegű volt – pedig 15-én keltezett. Ebben az azeri elnök felhívja a figyelmet, hogy az azeri törvények értelmében akit tényleges életfogytiglani börtönre ítélnek, legkorábban akkor helyezhető feltételesen szabadlábra, ha büntetéséből legkevesebb 25 évet letöltött" – mondta a Blikknek Akopján Nikogosz elnökhelyettes.

Mint ismeretes, Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek, és előléptettek.

Az Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettese most a Blikknek azt mondta, az iratokból kiderül, 2008-tól 2011-ig az azeri kormány folyamatosan kérte a baltás gyilkos kiadatását, ám 2012-ben nem. "Kérdés, hogy akkor mi alapján döntött úgy a magyar kormány, illetve a miniszterelnök, hogy hozzájárul Ramil Safarov kiadatásához" – folytatta Akopján Nikogosz.

Az Országos Örmény Önkormányzat még nem tekinti lezártnak a baltás gyilkos kiadatásának ügyét. Várják Szabó Máté alapvető jogok biztosának döntését, aki bekérte az ügyben keletkezett iratokat.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.