2012. október. 23. 13:10 MTI Utolsó frissítés: 2012. október. 23. 13:43 Itthon

Ujhelyi: ne várjuk meg, hogy a történelem ismételje magát

Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke szerint a megalázott nép felemelte fejét 1956. október 23-án, a közös érzelmek szülte közös akarat pedig soha nem látott szoros összefogást teremtett.

Az MSZP-s politikus az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján Szegeden, a városi ünnepségen összegyűlt mintegy kétszáz ember előtt azt mondta: 1990 folytatása volt az '56-os eseményeknek, hiszen nem volt felemelőbb érzés annál, mint a küszöbén állni az egykori álmok szívós, gyakorlati megvalósításának és büszkén a szemébe nézni az "elődöknek".

Ujhelyi István szerint az ország 1990-ben valóban hitte, hogy a következő nemzedékeknek a szabadság egyszer s mindenkorra olyan természetes lesz, mint a lélegzetvétel. Azt mondta, hitték, hogy olyan demokráciát építenek, amelyben a hatalom okosan irányít, de nem kizárólagos és nem uralkodik. "Olyan, ami nem osztja jókra és gonoszokra, hazafiakra és hazaárulókra, mieinkre és tieitekre a társadalmat, mely nem ítélkezik és kirekeszt, hanem felemel és együttműködik, és amely nem uszít közpénzen fizetett hirdetésekben senki és semmi ellen" - fogalmazott.

A szocialista politikus szerint Magyarország, amelyre Európa 1956-ban és 1989-ben is példaképként tekintett, most, 22 év után a kontinens szégyenpadjára kerül. "A szemünk előtt egy új állampárt alakul régi eszközökkel. Ne hagyjuk, ne várjuk meg, hogy a történelem ismételje magát" - szólított fel Ujhelyi István.

 

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?