Pálinkamestereket fog képezni a Corvinus
Rövidesen egyetemi szinten is megindul a pálinkamesterek képzése Magyarországon: a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Élelmiszertudományi Karának pálinkamester szakmérnök, illetve szaktanácsadó képzése 2012 őszétől levelező tagozaton várja a pálinkakészítés iránt érdeklődőket.
A pálinkás szakmában az utóbbi években megindult egyfajta öntisztulás, megfigyelhető a minél magasabb minőségre törekvés, ennek köszönhetően jött létre 2008-ban a pálinka törvény is - idézte fel az MTI-nek a Corvinus újonnan indított szakának szakfelelőse.
Kasza Gyula egyetemi adjunktus elmondta, hogy másfél éven keresztül tevékenykedett a Pálinka Nemzeti Tanács titkáraként, és ez idő alatt egyre többen keresték meg arról érdeklődve, hol képezhetnék magukat tovább a pálinkák világában, hogyan tanulhatnák meg felsőfokon a párlatkészítést.
A Corvinuson már tíz éve nagy sikerrel működik a szőlész-borász szak, felsőfokú pálinkamester képzés azonban mostanáig nem volt elérhető Magyarországon - emlékeztetett a szakember. Ezért a BCE munka mellett elvégezhető, diplomával elismert szakirányú továbbképzést állított össze a pálinkás szakemberek és a pálinkakészítés iránt érdeklődők részére.
Kasza Gyula azt mondta, a képzés kiterjed majd a pálinkakészítés technológiájára, műveleteire és berendezéseire, a pálinkaminőség-vizsgálatra és a minősítésre (bírálatra), a nyersanyagismeretre, a különleges párlatok készítésére, a pálinkakultúrára, pálinkamarketingre és a szakjogi, vállalkozási, pénzügyi, illetve kereskedelmi ismeretekre.
Az adjunktus szerint a négy féléves képzés 15 főtől indítható. A szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkezők pálinkamester szakmérnök, míg a más területen végzett, legalább főiskolai, illetve BSc szintnek megfelelő felsőfokú végzettségű hallgatók pálinkamester szaktanácsadó képzettséget szerezhetnek. A képzés nyitva áll a felsőfokú képzettséggel nem rendelkezők számára is, részükre azonban diploma nem, csak a képzésen való részvételt tanúsító igazolás lesz kiadható.