2012. június. 25. 11:22 MTI Utolsó frissítés: 2012. június. 25. 16:45 Itthon

Magyarázatot vár Pintér Sándortól az MSZP

Provokációnak minősítette az MSZP-s Steiner Pál, hogy - egy hozzá késve eljutott meghívó szerint - Pintér Sándor egyeztetést hívott össze a csendőrség felállításáról; a szocialista képviselő magyarázatot vár a belügyminisztertől.

Steiner Pál hétfőn sajtótájékoztatón felidézte, hogy a parlament alkotmányügyi bizottságában Pintér Sándor egy hónappal ezelőtti meghallgatásakor a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás felvetésére szóba került a csendőrség felállításának a kérdése. A belügyminiszter személyes megbeszélésre invitálta a témáról a jobbikos képviselőt, majd az ugyancsak hozzászóló Steiner Pált, aki most azt mondta: késve kapott meghívót a múlt hétfőre tervezett egyeztetésre, de azon egyébként sem vett volna részt.

Úgy indokolt: már a csendőrség újbóli létrehozásáról szóló ötletelést is döbbenetesnek, provokációnak tartja, ami sérti a holokauszt áldozatainak emlékét. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar jog részét képező 1947-es párizsi békeszerződés tiltja fasiszta szervezetek újraalakítását, márpedig a csendőrség - amelynek tagjai a második világháború alatt részt vettek a magyar zsidók deportálásában - szerinte egyértelműen ebbe a körbe tartozik.

Ezért a szocialista képviselő írásbeli kérdéssel fordult a belügyminiszterhez, azt tudakolva, ennek ismeretében hogyan tárgyalhat a csendőrség létrehozásáról, és ha van ilyen szándéka, hogyan képzeli azt el.

Véleménye szerint további aktualitást ad a kérdésnek, hogy a Nobel-békedíjas Elie Wiesel a közelmúltban lemondott a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjéről, amelyet 2004-ben vehetett át; hogy a The Jerusalem Post értesülése szerint a Kneszet elnöke visszavonta Kövér László meghívását Izraelbe, ugyancsak azzal az indoklással, hogy a házelnök részt vett a Nyirő József emlékére tartott rendezvényen; továbbá hogy "minden héten történik valami náci jellegű, fasiszta jellegű, nyilas jellegű provokáció".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról