2012. május. 23. 21:37 MTI Utolsó frissítés: 2012. május. 23. 21:55 Itthon

Állami földbérletpályázatok: az NFA-nak nem tetszik az MSZP lépése

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a hatályos jogszabályok megsértéseként értékeli, hogy az MSZP nyilvánosságra hozta az állami földbérletpályázatok bírálati szempontjait, és jogi lépéseket tesz.

Az NFA azt követően közölte ezt szerdán az MTI-vel, hogy Gőgös Zoltán és Harangozó Gábor MSZP-s képviselők sajtótájékoztatón bejelentették: nyilvánosságra hozták a dokumentumokat. Gőgös Zoltán közölte: a bírálati pontok csaknem negyven százalékát szubjektív kritériumok alapján oszthatta ki a földalapkezelő, így a rendszer "haszonleső oligarchák" földhöz juttatására volt alkalmas.

A földalapkezelő a vonatkozó jogszabályra hivatkozva közölte, a dokumentumokat a képviselő csak munkája végzéséhez használhatja fel, és a nyilvánosságra hozatal ellentétes egy kormányrendelettel, ezért megteszik a szükséges jogi lépéseket.

Emlékeztettek, hogy Gőgös Zoltán május elején kérte az NFA-t a papírok kiadására, ennek a kérésnek a szervezet eleget tett. A rendelkezésre bocsátott dokumentumok a haszonbérleti pályázat részletes pályázati kiírásának elválaszthatatlan részét képezik, amelyet a pályázók regisztrációs díj megfizetése és titoktartási nyilatkozat aláírása ellenében vesznek át.

Harangozó Gábor MSZP-s képviselő a sajtótájékoztatón párttársa szavait kiegészítve azt mondta, a vesztes gazdáknak joguk van megismerni pályázatuk bírálati alapjait, de e jogukat eddig nem érvényesíthették. Az MSZP-s honatya közölte: a szocialisták jogi segítséget ajánlanak a gazdáknak, hogy ezen változtatni lehessen, és a jó erkölcsbe ütköző pályázati eredményeket semmisnek mondják ki.

Hirdetés
hvg360 Matalin Dóra - Hamvay Péter 2025. május. 02. 19:30

Mitől lesz finom a főzelék, milyen vendégektől borul ki Sárközi Ákos, és van-e itthon jó és olcsó alapanyag?

Mit értenek sokan félre a gluténmentességben? Hogyan lehet kikeveredni a főzeléktraumákból? Melyik alapanyagokat utálják legjobban a magyarok? Szuvidáljunk, vagy kövessük nagyanyáink módszereit? És miért nem szabad soha válaszolni Sárközi Ákos kérdéseire az éttermében? A Michelin-csillagos séf, Szatmári Ferenc gasztroblogger és Horváth Judit gasztroíró, receptfejlesztő volt a HVG Címlapsztori vendége.