Itthon MTI 2012. május. 08. 12:11

"Tűrhetetlen ez az állami magatartás" - min akadt ki Navracsics Tibor?

A jó állam kiszámítható, egyszerű és hatékony, mindhárom tulajdonság felé sikerült lépéseket tenni az elmúlt két évben - mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden Tatabányán, a "Komárom-Esztergom Megye Gazdaságáért" kitüntető cím átadó ünnepségén.

Navracsics Tibor szerint nem az jelent kiszámíthatóságot, ha mereven ragaszkodunk korábbi megállapodásainkhoz, hanem az, hogy "egy absztrakciós szinttel feljebb lépünk, azaz rugalmasabb megállapodásokat kötünk. Az állam és a gazdaság úgy tekint a másikra, mint olyan partnerre, akitől rugalmasabb, dinamikusabb viszonyrendszer várható el" - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Navracsics Tibor
Stiller Ákos

"A kormány egyetlen döntésével közép- és hosszú távú üzleti terveket tud rosszabb esetben romba dönteni, jobb esetben átírni. Tűrhetetlen ez az állami magatartás, ez egy rossz állami magatartás, nem fogok vitatkozni, abszolút így van" - tette hozzá Navracsics Tibor.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter elmondta: az egyszerűbb államhoz egyszerűbb szerkezetű és nyelvezetű jogszabályokra van szükség. Ha az állam nem akarna mindent törvényekkel szabályozni, hanem megelégednénk a rendeleti szabályozással, gyorsabban is lehetne változtatni - tette hozzá. Úgy vélte, "jelenleg bonyolult jogrendszert tartunk életben. mely nem korszerű, nehézkes és nagyon drága".

Navracsics Tibor kijelentette: az egyszerű és kiszámítható államba vetett hit olcsóbbá teheti a gazdaság működését, mert a vállalkozóknak nem kell alternatív igazságszolgáltatási fórumokat keresniük és pót biztosítékokat beépíteni a szerződésekbe. A "Komárom-Esztergom Megye Gazdaságáért" kitüntető címet a bútoripari textíliákat gyártó J. H. Ziegler Kft., a pékséget üzemeltető Kolcsár Katalin egyéni vállalkozó, az MM-Vill Kft., a Sikér Malomipari Zrt., és a V+V Coop Szövetkezet vehette át.

Hirdetés
hvg360 Matalin Dóra - Hamvay Péter 2025. május. 02. 19:30

Mitől lesz finom a főzelék, milyen vendégektől borul ki Sárközi Ákos, és van-e itthon jó és olcsó alapanyag?

Mit értenek sokan félre a gluténmentességben? Hogyan lehet kikeveredni a főzeléktraumákból? Melyik alapanyagokat utálják legjobban a magyarok? Szuvidáljunk, vagy kövessük nagyanyáink módszereit? És miért nem szabad soha válaszolni Sárközi Ákos kérdéseire az éttermében? A Michelin-csillagos séf, Szatmári Ferenc gasztroblogger és Horváth Judit gasztroíró, receptfejlesztő volt a HVG Címlapsztori vendége.